Νέες ελπίδες γεννήθηκαν στους επιστήμονες πως μια νέα θεραπεία βασιζόμενη στο υπέρυθρο φως μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια να βελτιώσουν τις κινητικές ικανότητές τους.

Μια πιλοτική έρευνα σε υγιείς εθελοντές στη Μεγάλη Βρετανία βρήκε πως η θεραπεία με υπέρυθρο φως – η οποία δίδεται μέσω ενός κράνους που φοριέται για έξι λεπτά δύο φορές τη μέρα – βοηθάει τη μνήμη, την κινητικότητα και την ικανότητα επεξεργασίας. Σύμφωνα με τους «The Times», οι ερευνητές ανέφεραν πως «υπάρχουν θετικές ενδείξεις» πως ίσως αυτή η μέθοδος να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια.

Η ομάδα υπό τον Δρ. Πολ Τσάζοτ του Πανεπιστημίου του Ντέραμ και τον Δρ. Γκόρντον Ντούγκαν, εφάρμοσε τη θεραπεία σε 14 υγιείς ανθρώπους 45 ετών και άνω. Αυτοί φόρεσαν τη συσκευή για δύο φορές την ημέρα στο διάστημα ενός μήνα. Ένα άλλο γκρουπ 13 ατόμων φόρεσε ένα κράνος που δεν εξέπεμπε υπέρυθρο φως. Ο Τσάζοτ ανέφερε πως μετά από τα τεστ που έκαναν, η πρώτη ομάδα έδειξε «απτές βελτιώσεις στη μνήμη και σε άλλες νευρολογικές διαδικασίες». Η ίδια πηγή υπογραμμίζει πως ο Τσάζοτ, τόνισε πως το υπέρυθρο φως μπορεί να επιβραδύνει τη ζημιά που προκαλεί η ασθένεια στα κύτταρα και να μειώσει την πίεση στον εγκέφαλο, «τα οποία παρουσιάζονται συνήθως σε ανθρώπους με άνοια», συμπλήρωσε.

Μια διαφορετική μελέτη στις Η.Π.Α., στην οποία ο Τσάζοτ κι ο Ντούγκαλ συμμετείχαν, έγινε πάνω σε άτομα με Αλτσχάιμερ και τους έδωσαν την ίδια θεραπεία. Συγκεκριμένα σε 39 ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο. Άλλοι 17 φόρεσαν ένα κράνος που δεν εξέπεμπε υπέρυθρο φως. Οι γυναίκες που το χρησιμοποίησαν έδειξαν βελτίωση κατά 20% μετά από οκτώ εβδομάδες και οι άνδρες 19%, ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν πως οι συμμετέχοντες έδειξαν να έχουν καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και λιγότερο άγχος.

Το κράνος που σχεδίασε ο Ντούγκαλ και κοστίζει 8.600 ευρώ μεταφέρει υπέρυθρο φως μέσα από 14 λάμπες LED και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. «Σαφώς και χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ακόμη πιο πολλά», υποστήριξε ο Ντούγκαλ, «αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε», πρόσθεσε ο Τσάζοτ.