Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ιδρώτας δεν φράζει τους πόρους σας. Περισσότερο, όταν ο ιδρώτας στεγνώνει πάνω σας και αναμειγνύεται με λάδι και βρωμιά μπορεί να οδηγήσει σε ακμή.

Φυσικά, η άσκηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία και την ευεξία μας. Κάτι που ισχύει, φυσικά, και για το δέρμα, ωστόσο μόνο μακροπρόθεσμα, καθώς ενθαρρύνει τον κυτταρικό κύκλο και θρέφει την ψυχική σας ευεξία (βελτιώνοντας έτσι και την υγεία του δέρματός σας). Αλλά βραχυπρόθεσμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν φαγούρα, άλλοι γίνονται κατακόκκινοι, ενώ ένα σημαντικό μέρος όσων ασκούνται αντιμετωπίζουν αύξηση στην ακμή.

Για το τελευταίο, μάλιστα, μπορεί να θεωρήσετε τον ιδρώτα ως τον πρωταρχικό ύποπτο. Κάτι που, όπως, φαίνεται καταρρίπτεται από τους ειδικούς, αναφέρει το mindbodygreen.com.

Γυναίκα ασκείται και ιδρώνει

Ο ιδρώτας φράζει πραγματικά τους πόρους σας;

«Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ίδιος ο ιδρώτας δεν οδηγεί σε σπυράκια», σημειώνει ο δερματολόγος Joshua Zeichner. Σύμφωνα με το mindbodygreen.com, ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, επομένως δεν είναι ο κύριος δράστης. Στην πραγματικότητα, η πιστοποιημένη δερματολόγος Ellen Marmur, θεωρεί ακόμη και τον ιδρώτα το καλύτερο φυσικό καθαριστικό για το δέρμα, όπως είπε κάποτε στο mindbodygreen.com για τη φροντίδα του δέρματος μετά την προπόνηση.

Πότε ο ιδρώτας δημιουργεί πρόβλημα στο δέρμα

Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ιδρώτας στεγνώνει και αναμειγνύεται με έλαια και βακτήρια (ας πούμε, αγγίζοντας ένα βρώμικο χαλάκι γιόγκα ή εξοπλισμό άσκησης). Και επειδή οι πόροι σας είναι πιο ανοιχτοί καθώς το σώμα σας θερμαίνεται από την άσκηση, αυτό αφήνει χώρο στο μίγμα ελαίου-ιδρώτα-βακτηρίων να βυθιστεί και να οδηγήσει στη δημιουργία σπυριών. Σε αυτό το σημείο, το μακιγιάζ μπορεί, επίσης, να φράξει στους πόρους σας -γι΄ αυτό και οι δερματολόγοι συστήνουν να ασκείστε χωρίς μακιγιάζ.

Γυναίκα ασκείται και ιδρώνει

Όσον αφορά στα σπυριά του σώματος, τα βρεγμένα ρούχα σας δημιουργούν, επίσης, ένα φυσικό φράγμα στο δέρμα, παγιδεύοντας περαιτέρω όλο αυτό το λάδι και τα βακτήρια. «Όταν ιδρώνουμε, βρέχονται και τα ρούχα μας, με τον ιδρώτα να τα κάνει να κολλάνε στο δέρμα μας, να αναμειγνύονται με λάδι και να φράζουν, έτσι, τους πόρους μας», λέει ο Zeichner.

Πώς να αποφύγετε την δημιουργία σπυριών κατά την άσκηση

Παρόλο που ο ιδρώτας μπορεί να μην φράζει τους πόρους σας, το δέρμα σας εξακολουθεί να χρειάζεται καλό πλύσιμο για να καθαρίσει τυχόν λιπαρότητα και βακτήρια. Έτσι, πρέπει να κάνετε πάντα ντους μετά από μια έντονη προπόνηση ή τουλάχιστον να αλλάξετε τα ρούχα σας.

Ειδικότερα για το πρόσωπο, ορισμένοι δερματολόγοι προτιμούν ένα απλό νερόπλυμα (συγκεκριμένα, αν γυμνάζεστε το πρωί), ενώ άλλοι συνιστούν ένα απαλό καθαριστικό για να απομακρύνετε καλύτερα τυχόν λάδι και βρωμιά. Απλά βεβαιωθείτε ότι το πλύσιμο του προσώπου σας (και το πλύσιμο του σώματος, εν προκειμένω) δεν είναι πολύ βαρύ με ισχυρά απολεπιστικά, καθώς επειδή οι πόροι σας είναι πιο ανοιχτοί μετά την προπόνηση, μπορεί, επίσης, να είναι πιο ευάλωτοι σε ερεθισμούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.