«Μεγάλες ανατροπές στις ζωές όλων των ανθρώπων, αλλά κυρίως των ηλικιωμένων, έφερε η πανδημία του κορονοϊού, με κυριότερη την παραμέληση των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και της θεραπείας των χρονίων παθήσεων τους.

Ο φόβος και το άγχος για τη μετάδοση του ιού και ο εγκλεισμός λόγω των περιοριστικών μέτρων απέτρεψαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων να έχουν την απαραίτητη επαφή με τον θεράποντα ιατρό και τον συστηματικό ιατρικό έλεγχο. Εγκατέλειψαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τις κυριότερες παθήσεις όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, κλπ., με αποτέλεσμα να διαπιστώνουμε σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Η πανδημία οδήγησε σε μείωση νέων διαγνώσεων καρκίνων

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ίδιος επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς οδήγησε σε μία μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί στο ίδιο διάστημα της πανδημίας να προσέρχονται ασθενείς σε προχωρημένα στάδια καρκίνου τα οποία δεν επιδέχονται τις περισσότερες φορές ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση με αποτέλεσμα αυξημένη θνητότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής και μεγάλες ανάγκες σε φροντίδα τελικού σταδίου.

«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων», αναφέρει ο κ. Καραϊτιανός. Υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της εκστρατείας ενημέρωσης των ηλικιωμένων στη χώρα μας για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ιδιαίτερα με την έλευση του φθινοπώρου και την πιθανολογούμενη έξαρση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον αναγκαίο αντιγριπικό εμβολιασμό και τα λοιπά εμβόλια.

Αύριο 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε το δελτίο Τύπου που…

Posted by Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία on Thursday, September 30, 2021

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία απευθύνει μήνυμα προς όλους τους ηλικιωμένους:

  • να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας,
  • να φορούν απαραίτητα μάσκα,
  • να κρατούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις,
  • να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
  • να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους από επικίνδυνες επαφές και συναναστροφές
  • και να παρακινούν τα άτομα του περιβάλλοντός τους να κάνουν το ίδιο.

Τονίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και στην συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που τους απασχολούν αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους.

Επιπροσθέτως, ο κ. Καραϊτιανός σημειώνει πως πρέπει όλοι μας να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας από πιθανή μετάδοση του ιού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις. Καταλήγει ότι «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον».

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.