Με κεντρικό μήνυμα «Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής» και με εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά, που ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, ολοκληρώνεται η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) και το HIV/AIDS. Η εκστρατεία ενημέρωσης έχει αρχίσει από το καλοκαίρι του 2010 υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και με ομάδα – στόχο τους νέους στα παραθεριστικά μέρη της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Στόχοι της χειμερινής ενημερωτικής εκστρατείας, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο PRAKSIS, Κέντρο Ζωής και την επιστημονική συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS, είναι η έγκαιρη διάγνωση που οδηγεί στην καλύτερη πρόγνωση και μείωση των νέων μολύνσεων, η μείωση του αριθμού ατόμων που δε γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από H.I.V ή άλλο Σ.Μ.Ν καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων.

Η ενημέρωση για τη σεξουαλική υγεία του γενικού πληθυσμού, των νέων και των μεταναστών, θα γίνει μέσω προγράμματος δρόμου που θα υλοποιηθεί σε πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά: Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας ενημέρωσης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (γιατροί, βιολόγοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) θα διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια, προφυλακτικά και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των περαστικών στην Αθήνα (Κεραμεικός, Θησείο, Κολωνάκι, Πλατεία Καρύτση, Εξάρχεια) και στον Πειραιά.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα συμμετάσχει επίσης σε τριήμερο φεστιβάλ, που διοργανώνεται, από τις 29 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο χώρο της πανεπιστημιούπολης (Ζωγράφου). Οι επιστήμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα λύσουν τις απορίες των φοιτητών για τη σεξουαλική υγεία συμμετέχοντας σε «ζωντανή» εκπομπή του διαδικτυακού Ρ/Σ Mind Radio αλλά και στελεχώνοντας ειδικά διαμορφωμένο stand, που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Φιλοσοφικής Σχολής. Παράλληλα, η παρουσία κινητής μονάδας θα δώσει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται να κάνει το γρήγορο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού HIV («Rapid HIV Test»), το οποίο πραγματοποιείται με τη λήψη σάλιου και εμφανίζει αποτελέσματα συνήθως εντός τριάντα λεπτών.

Πηγή: healthview.gr