«Φαίνεται πως τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν έναντι όλων των μεταλλαγμένων στελεχών, συμπεριλαμβανόμενης της μετάλλαξης Δέλτα», τόνισε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Όπως σημείωσε ακόμη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Δύο δόσεις των εμβολίων προστατεύουν έναντι της μετάλλαξης Δέλτα
  • Αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια εξουδετερώνουν αυτό το στέλεχος του κορονοϊού.

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΜΑ, έχει ζητηθεί από όλους τους παρασκευαστές εμβολίων να ερευνήσουν αν το εμβόλιό τους προσφέρει προστασία έναντι των νέων στελεχών του ιού που κάνουν την εμφάνισή τους. Όλες οι έρευνες εξετάζονται από τον ΕΜΑ για να καταλήξει στο επίπεδο της προστασίας που τα σημερινά εμβόλια κατά της Covid προσφέρουν κατά των νέων στελεχών.

Σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει πως βρίσκεται σε επαφή με τους παρασκευαστές των εμβολίων για να συζητηθεί η πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης και να καθοριστεί η καλύτερη χρονική περίοδος και η καλύτερη στρατηγική. «Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι απαραίτητες ώστε τα εμβόλια κατά της Covid-19 να διατηρήσουν την προστασία τους».

Τεστ σε εργαστήρια έδειξαν επίσης ότι τα αντισώματα, των οποίων η παραγωγή προκαλείται από τα εμβόλια, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Delta, «πολύ καθησυχαστική είδηση», σύμφωνα με τον Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος στρατηγικής εμβολίων στον ΕΜΑ, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέσσερα εμβόλια έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στην ΕΕ από τον ΕΜΑ: το Pfizer/BioNTech, το Moderna, το AstraZeneca και το Johnson & Johnson.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κορονοϊός εξελίσσεται εκ νέου στην Ευρώπη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας που προκαλείται από την παραλλαγή Delta.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης προβλέπει ότι η λεγόμενη παραλλαγή Delta, που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, θα «κυριαρχεί» έως τον Αύγουστο στην ήπειρο.

Ο ΕΜΑ κάλεσε σήμερα τους παραγωγούς εμβολίων να συνεχίσουν να επαληθεύουν ότι τα εμβόλιά τους παραμένουν αποτελεσματικά έναντι όλων των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, μεταξύ τους η παραλλαγή Delta+.

«Ένας ορισμένος αριθμός παραλλαγών εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες και περιμένουμε ότι θα έρθουν και άλλες», δήλωσε ο Καβαλέρι.

«Υπάρχει στο εξής η λεγόμενη παραλλαγή Delta+, που είναι η παραλλαγή Delta με μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike, που είναι επίσης σοβαρή και πρέπει επίσης να το επαληθεύσουμε αυτό».