Επιφάνεια κοπής. Υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα και το δίλημμα κάθε φορά που ο ενδιαφερόμενος έχει πριν αποκτήσει μια τέτοια είναι η εξής; ξύλινη ή πλαστική;

Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει η πλειονότητα, οι πλαστικές σανίδες κοπής δεν είναι αυτομάτως και ασφαλέστερες από το ξύλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ξύλο μπορεί πραγματικά να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή μακροπρόθεσμα.
Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι επειδή το ξύλο είναι πορώδες, οι πλαστικές επιφάνειες είναι πιο ανθεκτικές στα βακτήρια.

Αυτή η παραδοχή δεν λαμβάνει υπόψη τις χαρακιές που δημιουργούνται σε μια πλαστική σανίδα κοπής.
Σύμφωνα με το Rodale News, ο εμπειρογνώμονας Dean Ο Cliver, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διεξήγαγε έρευνα για το θέμα και διαπίστωσε ότι οι ξύλινες σανίδες κοπής περιέχουν λιγότερα βακτήρια της σαλμονέλας από ότι οι πλαστικές.

Στις ξύλινες επιφάνειες, τα βακτήρια βυθίζονται «‘κάτω κάτω από την επιφάνεια κοπής, όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά ‘πεθαίνουν’», σημειώνεται. Στις πλαστικές όμως, τα βακτήρια βρίσκονται στα αυλάκια-χαρακιές που κάνει το μαχαίρι που όσο και να καθαριστούν, τα βακτήρια παραμένουν.

Το θέμα έχει εγείρει ποικίλες επιστημονικές συζητήσεις, με τις περισσότερες να συγκλίνουν στο ότι τόσο το ξύλο όσο και το πλαστικό είναι ασφαλή εφόσον καθαρίζονται και αντικαθίστανται συχνά.