Οι σαλάτες εκτός από συνοδευτικά πιάτα, μπορούν άνετα να αποτελέσουν το κύριο γεύμα μιας ημέρας, ειδικά για όσους επιθυμούν να χάσουν μερικά παραπανίσια κιλά.

Βέβαια, ακόμη και μια «αθώα σαλατίτσα» μπορεί να μην είναι και τόσο… αθώα, όσο θα θέλατε να σκέφτεστε.
Εξαρτάται κάθε φορά με τι υλικά φροντίζετε να την «εμπλουτίζετε».

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να τα κάνετε… «σαλάτα» με μια σαλάτα:

Πάρα πολύ πρωτεΐνη

Η προσθήκη πρωτεΐνης στις σαλάτες είναι σημαντική για πολλούς λόγους: αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, δίνει «στροφές» στο μεταβολισμό και παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση ή το «χτίσιμο» των μυών, των ορμονών, βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και του ανοσοποιητικού.

Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης ωστόσο, που υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού, μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και να εμποδίσει την απώλεια βάρους ή ακόμη και να οδηγήσει στην πρόσληψη επιπλέον βάρους.

Μικρή ποικιλία λαχανικών

Το μαρούλι είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή μιας «πράσινης σαλάτας». Ωστόσο, εκτός από τις διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού είναι σημαντικό κανείς να καταναλώνει μια μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, όσοι κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία λαχανικών (18 έναντι 5) εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα οξείδωσης, ενός δείκτη πρόωρης γήρανσης και διαφόρων ασθενειών.

Πολλά ή σχεδόν καθόλου λιπαρά

Όπως και οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά λειτουργούν ως ένα από τα δομικά στοιχεία του σώματος. Αποτελούν μείζον δομικό συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών, του εγκεφάλου, των ορμονών και του δέρματος. Τα υγιή λιπαρά μειώνουν τις φλεγμονές, μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι και αυξάνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που μεταφέρονται από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος.

Πριν από κάποια χρόνια, ερευνητές από την Αϊόβα –όπως αναφέρει το health.com- μελέτησαν την απορρόφηση καίριων αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό, όταν άντρες και γυναίκες κατανάλωναν σαλάτες χωρίς λιπαρά, με χαμηλά λιπαρά και με πολλά λιπαρά στα ντρέσινγκ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν εμπλούτιζαν με καθόλου λιπαρά τις σαλάτες τους δεν απορροφούσαν σχεδόν καθόλου αντιοξειδωτικά, σε αντίθεση με όσους κατανάλωναν λιπαρά ντρέσινγκ (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.ά) ή έστω ντρέσινγκ με χαμηλά λιπαρά.