Γνωρίζατε ότι η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάζεται από τον τρόπο που… περπατάτε;

Οι καμπουριασμένοι ώμοι σημαίνουν «στεναχώρια», ενώ η «καμαρωτή» στάση αποκαλύπτει συναισθήματα χαράς.

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε, ότι το γεγονός αυτό ισχύει και αντίστροφα… ότι δηλαδή η «υιοθέτηση» μιας συγκεκριμένης στάσης του σώματος, μπορεί να αλλάξει τη διάθεση ενός ατόμου και από «λυπημένο» να τον κάνει «χαρούμενο».

Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να περπατήσουν με ένα πιο «καταθλιπτικό» τρόπο, δηλαδή με τα χέρια και τους ώμους τους πεσμένους μπροστά, διαπίστωσαν ότι ανέφεραν χειρότερη διάθεση, συγκριτικά με την ομάδα από την οποία ζήτησαν να περπατήσει με πιο «καμαρωτή» στάση».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η διάθεσή μας και ο τρόπος που αισθανόμαστε επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε. Εμείς θέλαμε να διαπιστώσουμε αν ο τρόπος που κινούμαστε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε» ανέφερε ο καθηγητής Nikolaus Troje από το πανεπιστήμιο Queen’s University, σύμφωνα με δημοσίευμα του sciencedaily.com.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διάδρομο και ένα οπτικό σύστημα καταγραφής της κίνησης, για να μελετήσουν τον τρόπο βάδισης των συμμετεχόντων, οι μισοί από τους οποίους κλήθηκαν να περπατήσουν με «καταθλιπτικό» τρόπο, ενώ οι υπόλοιποι όπως όταν νιώθουν ευτυχισμένοι.

Μετά από μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διάθεση των εθελοντών μπορούσε να επηρεαστεί, ανάλογα με τον τρόπο που περπατούσαν.

Είναι γνωστό ότι, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, ανακαλούν στη μνήμη τους περισσότερα αρνητικά γεγονότα, κάτι που τους κάνει να νιώθουν άσχημα.

«Αν καταφέρουμε να σπάσουμε αυτόν το φαύλο-κύκλο, ίσως έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, για να δουλέψουμε με αυτούς τους ασθενείς» πρόσθεσε ο καθηγητής.