Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε γνωστές τις παρενέργειες που θα πρέπει να μας ανησυχούν μετά τον εμβολιασμός μας για τον κορονοϊό.

Στη σημερινή ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κα. Θεοδωρίδου σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες ανέφερε αρχικά πως «Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση».

Ωστόσο οι παρενέργειες που θα πρέπει να ανησυχούν είναι: «η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση», τα οποία όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «είναι συμπτώματα θρομβώσεων, αλλά και σπάνιες επιπλοκές».

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι επίσημα υπάρχει μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ τα υπόλοιπα – όπως τόνισε- «βγαίνουν πρώτα στα κανάλια και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα προς τον ΕΟΦ».

Γιατί είναι λάθος να ακυρώνουμε τη 2η δόση του εμβολίου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο είναι λάθος η ακύρωση του δεύτερου ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ εξήγησε πότε η δεύτερη δόση θα γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο.

Στην ενημέρωση για τους εμβολιασμού η κα. Θεοδωρίδου είπε αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, πως: «Είναι μεγάλο λάθος να ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού. Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό και πρέπει να το σκεφτούν καλά».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και σε ποιες περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο.

Τι ισχύει με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κορονοϊό

Την απόφαση τροποποίησης του εμβολιαστικού σχήματος το οποίο θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει από την Covid-19 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19 στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια, ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το τι αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Τρίτη.

Αν ένας πολίτης έχει νοσήσει από κορονοϊό πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό τότε θα δικαιούται εμβολιασμό έξι μήνες μετά τη μέρα που διαγνώστηκε θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την Τρίτη, ημέρα που ξεκινά να ισχύει το μέτρο, τότε θα ακυρωθεί αυτόματα το ραντεβού του και ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει εκ νέου το ραντεβού του μετά από έξι μήνες.

Ένα SMS θα σταλεί στους έξι μήνες ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες τον εμβολιασμό τους.

Αν έχει νοσήσει ανάμεσα στις δυο δόσεις, θα ακυρωθεί αυτόματα το ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης σε χρονικό διάστημα 6 με 12 μήνες μετά.