Το πράσινο τσάι είναι γνωστό, ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει έναντι των καρδιακών ασθενειών.

Πέρα από αυτά, επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που «πολεμούν» τον καρκίνο.

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης (Institute of Bioengineering and Nanotechnology), μια χημική ουσία που εξάγεται από το πράσινο τσάι, αποτελεί ιδανικό φορέα πρωτεϊνών, οι οποίες καταπολεμούν την ασθένεια.

Το πράσινο τσάι αποτελείται από μια κατηγορία χημικών ουσιών, που ονομάζονται κατεχίνες από τις οποίες σε μεγαλύτερη αφθονία βρίσκεται η EGCG (Epigallocatechin Gallate).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η EGCG προσδίδει στο πράσινο τσάι τα ωφέλιμα στοιχεία του και ακόμη, ότι μπορεί να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ο Dr Joo Eun Chung και οι συνεργάτες του με την έρευνά τους έδειξαν, ότι η αντικαρκινική πρωτεΐνη Herceptin μπορεί να συνδυαστεί με την EGCG, για να δημιουργήσει ένα σταθερό και αποτελεσματικό σύμπλεγμα, προκειμένου να μεταφέρει ένα φάρμακο στο σημείο που βρίσκεται ο όγκος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν, ότι ο συνδυασμός EGCG και Herceptin ήταν καλύτερος στη στόχευση των όγκων και στη μείωση της ανάπτυξής τους, καθώς επίσης διαρκούσαν και περισσότερο στο αίμα.

Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Nanotechnology.