Τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες, οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο αφότου οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του παρασκευάσματος της αμερικανικής εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι θα κάνει περισσότερες ανακοινώσεις «αφού ολοκληρωθεί» η διαδικασία αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι, η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J.

Συνολικά, όπως είπε ο Πίτερ Μαρκς, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής, έξι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 48 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε διάστημα από 6 έως 13 ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Μαρκς, για όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από έναν και πλέον μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων θεωρείται σε αυτή τη φάση πολύ χαμηλός. «Δεν βλέπουμε θρομβοεμβολές με χαμηλά αιμοπετάλια» σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, πρόσθεσε.