Ψάχνουμε για την καλύτερη δίαιτα, σκαρφιζόμαστε αυτοσχέδια κόλπα για να διατηρήσουμε το βάρος μας, εξαντλούμαστε στα γυμναστήρια και ξεχνάμε το αυτονόητο: το απλό νεράκι είναι βασικός σύμμαχος μας στην διατροφή.

Το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από το «στοιχείο της ζωής», και δεν το ονόμασαν έτσι τυχαία, καθώς το νερό πρέπει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας. Οι λόγοι;

– Η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου στην ποσότητα νερού του σώματος συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς τα άλατα που περιέχονται στο νερό που καταναλώνουμε εξισορροπούν το φορτίο των ηλεκτρολυτών στο κυκλοφοριακό σύστημα. Τα άλατα καθορίζουν την ποσότητα του θετικού και του αρνητικού φορτίου στα υγρά του σώματος, και μόνο όταν βρίσκονται στην κατάλληλη ποσότητα αλληλοεξουδετερώνονται ώστε να υπάρχει ουδέτερο φορτίο.

– Το κάθε κύτταρό μας χρειάζεται το νερό για να λειτουργήσει, ενώ και οι αρθρώσεις μας χωρίς την ευεργετική επίδραση του νερού αποκτούν δυσκαμψία.

– Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην βελτίωση της πέψης και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.

– Το νερό που πίνουμε έχει τις θετικές του συνέπειες και στην επιδερμίδα μας, ενυδατώνοντάς την και κρατώντας την υγιή και νεανική, ενώ απομακρύνει και τις ουσίες που προκαλούν την ακμή.

– Πίνοντας αρκετό νερό, αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα και την ούρηση. Στην τελευταία διαδικασία, άλλωστε, το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.

– Το νερό ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματός μας. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, για λίγους μόνο βαθμούς Κελσίου μπορεί να μας στοιχίσει ακόμη και την ζωή μας. Το νερό μας προστατεύει και σε αυτήν την περίπτωση.

Tips για σωστή «υδάτινη» διατροφή

Για να χαρείτε τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω και αποτελούν λίγα μόνο από τα όσα το νερό προσφέρει, αρκεί να ακολουθείτε κάποιες συνήθειες, με τις οποίες η λειτουργία του οργανισμού σας θα τρέχει… νεράκι.

– Η κατανάλωση των 8 ποτηριών νερού την ημέρα είναι μύθος. Αυτή η συμβουλή που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, δεν λαμβάνει υπόψη το νερό που περιέχεται στα υπόλοιπα τρόφιμα και υγρά που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Επομένως, 2,5 περίπου λίτρα νερού την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα, συμπεριλαμβανομένου όμως και του νερού των χυμών, των φρούτων και όλων των τροφών.

– Καταναλώστε άφθονα φρούτα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σύστασής τους είναι το γνωστό σε όλους μας «Η₂Ο». Και τις πολλές θερμίδες γλιτώνουμε, και την νοστιμιά ενός ζουμερού φρούτου απολαμβάνουμε.

– Σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η έντονη ζέστη ή η εξαντλητική σωματική άσκηση, η κατανάλωση νερού πρέπει να αυξάνεται.

– Το εμφιαλωμένο νερό είναι συχνά υπερτιμημένο και λιγότερο ωφέλιμο από το νεράκι της βρύσης. (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο).

– Άλλος ένας μύθος που καταρρίφθηκε είναι η αφυδάτωση που υποτίθεται πως προκαλεί η καφεΐνη. Η επιτροπή Τροφίμων και Διατροφής του διεθνούς Ιατρικού Ινστιτούτου δηλώνει πως οι καφέδες συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού όσο και τα υπόλοιπα ροφήματα που περιέχουν νερό.

– Δοκιμάστε να βάλετε ένα πρόγραμμα: Πιείτε ένα ποτήρι νερό κάθε μία με μιάμιση ώρα. Έτσι, λαμβάνετε σταδιακά την ποσότητα που χρειάζεστε χωρίς να «φουσκώσετε».

– Το νερό είναι χρήσιμος σύμμαχος και στην δίαιτα. Κάθε φορά που θέλετε να ξεδιψάσετε προτιμήστε ένα ποτήρι δροσερό νερό, παρά ένα αναψυκτικό με πολλές θερμίδες και ζάχαρη.

– Αποφύγετε να πίνετε νερό μετά τα γεύματα. Είναι προτιμότερο να πίνετε νερό πριν το φαγητό.

– Το καλύτερο σας το κρατήσαμε για το τέλος: Ένα χάμπουργκερ αποτελείται κατά το 50% από νερό, ενώ το ελβετικό τυρί κατά 38%. «Πιείτε» ένα burger στην υγειά μας.

Πηγή: in2life.gr