Vaxzevria είναι το νέο όνομα που έχει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το Vaxzevria είναι ένα εμβόλιο για την αποτροπή της COVID-19 για ανθρώπους 18 ετών και άνω.

Είναι παρασκευασμένο από άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί για να περιέχει το γονίδιο για την παρασκευή πρωτεΐνης από τον SARS-CoV-2.

Το Vaxzevria δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Η τελευταία ανανέωση στη σελίδα του ΕΜΑ για το Vaxzevria, το οποίο προηγουμένως είχε το όνομα COVID-19 Vaccine AstraZeneca, όπως επισημαίνεται, έγινε στις 26 Μαρτίου.

Το εμβόλιο έχει πάρει έγκριση για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, «αυτό το φάρμακο βρίσκεται υπό πρόσθετη παρακολούθηση, που σημαίνει ότι παρακολουθείται ακόμη πιο εντατικά από άλλα φάρμακα».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποτελέσει αντικείμενο ανησυχιών και αμφισβητήσεων. Αρκετές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς και χρειάστηκε η παρέμβαση από τις ευρωπαϊκές αρχές για να τους αρχίσουν και πάλι. Όπως τονίστηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές, τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων ύστερα από αναφορές σπάνιων περιστατικών θρόμβων στο αίμα που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή προγραμμάτων ανοσοποίησης.