Όλα τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca θα εξετάσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, μεταξύ άλλων και το ποια δοσολογία είναι πιο αποτελεσματική.

«Η επισκόπησή μας τα περιλαμβάνει όλα Θα δούμε τα διαθέσιμα στοιχεία» τόνισε η επικεφαλής της αρχής Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) June Raine, μετά τη μελέτη που έδειξε αποτελεσματικότητα 62% στους ασθενείς που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις και 90% σε όσους έλαβαν πρώτα μισή δόση και μετά ολόκληρη.

«Προφανώς μας ενδιαφέρει πολύ το ο λόγος που οι διαφορετικές δόσεις έχουν διαφορετική αποτελεσματικότητα» τόνισε. «Θα εξετάσουμε κάθε στοιχείο».

Η Raine πρόσθεσε πως σε μία με δύο εβδομάδες αναμένεται η έκθεση και για το εμβόλιο της Moderna, και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις ληφθούν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ο αρχίατρο της Αγγλίας και σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι, έως τα μέσα του 2021 θα υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε 3-4 εμβόλια προς χρήση. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως με τα εμβόλια θα μπορέσει να συνεχιστεί η ζωή με χαμηλό επίπεδο κινδύνου από τον κορονοϊό, αλλά αυτός δεν θα εκλείψει. 

Υπενθυμίζεται πως χθες άρχισαν στη Βρετανία εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/Biontech.