Ήδη από τα πρώτα ξεσπάσματα της πανδημίας, οι ειδικοί συμβούλευαν να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα αλκοόλ ώστε να εξουδετερώνεται ο κορονοϊός.

Μια νέα μελέτη ωστόσο ανατρέπει αυτή την εικόνα, δείχνοντας πως ακόμα και τα αντισηπτικά που δεν έχουν οινόπνευμα «δουλεύουν εξίσου καλά» στο σκότωμα του ιού με τα αντίστοιχα που περιέχουν αλκοόλ.

Η μελέτη ανέλυσε 4 προϊόντα της αγοράς για την απολύμανση των χεριών που δεν περιέχουν αλκοόλ και βρήκε πως 3 από αυτά μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό κατά 99,9% σε 15 λεπτά.

Οι ερευνητές συνέκριναν κατόπιν την αποτελεσματικότητα του χλωριούχου βενζαλκόνιου, του βακτηριοκτόνου που περιέχουν συνήθως τα αντισηπτικά που δεν έχουν αλκοόλ, με άλλα δραστικά συστατικά.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα χωρίς αλκοόλ αντισηπτικά χεριών δουλεύουν εξίσου καλά. Κι έτσι θα μπορούσαμε, ίσως και να πρέπει, να τα χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε την Covid», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ακαδημαϊκός Benjamin Ogilvie.

Τα αντισηπτικά χωρίς αλκοόλ έχουν αποδειχτεί πως είναι αποτελεσματικά στη μάχη με άλλους ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Hospital Infection», καταλήγει πως το «χλωριούχο βενζαλκόνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις και δεν προκαλεί το αίσθημα του ‘‘εγκαύματος’’ που ξέρουμε από τη χρήση αντισηπτικών με αλκοόλ».

Οι διεθνείς φορείς υγείας συνεχίζουν να συνιστούν τη σωστή πλύση των χεριών με νερό και σαπούνι ως το Νο 1 μέτρο προφύλαξης.