Η μείωση της χοληστερίνης μέσω της κατάλληλης δίαιτας βγάζει νόημα και το γνωρίζουμε όλοι. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μέσω της διατροφής, δεν ακούγεται και ιδιαίτερα γνώριμο. Παρόλα αυτά, μπορείς να έχεις άμεσα αποτελέσματα, σύμφωνα με το τεύχος Οκτωβρίου από το Harvard Heart Letter.

Δεν υπάρχει ένα μαγικό φαγητό αλλά μια ισορροπημένη δίαιτα, ένας συνδυασμός πραγμάτων που θα φέρει το αποτέλεσμα. Το αλάτι για παράδειγμα θα πρέπει να μειωθεί καθότι η μείωσή του δημιουργεί παράλληλη μείωση και της αρτηριακής πίεσης.

Μια υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο όταν η πίεση είναι υψηλή, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το Harvard Heart Letter σημειώνει μερικές συμβουλές, βασισμένες σε ιατρικές αποδείξεις σχετικά με τη δίαιτα και την αρτηριακή πίεση.

-Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και προτιμήστε ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια

-Προτιμήστε τα προϊόντα χαμηλών ή καθόλου λιπαρών

-Αντικαταστήστε σε φρούτα και λαχανικά, τα σνακς με ζάχαρη και αλάτι

-Καταναλώνετε φρούτα αντί να πίνετε χυμούς

-Χρησιμοποιείτε ακόρεστα λίπη μέσω τροφών όπως οι ελιές, η σόγια, τα φιστίκια κ.α. αντί του βουτύρου, του καρυδέλαιου κ.α.

-Βασιστείτε σε φρέσκα ή κατεψυγμένα φαγητά και αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα ή γενικότερα τα συντηρητικά

-Επιλέξτε τροφές χαμηλές σε νάτριο όποτε μπορείτε, χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, βοτάνια, ξύδι κ.α. αντί του αλατιού

-Μην ξεχνάτε-προσπερνάτε τα γεύματα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε το 1/3 των ημερήσιων θερμίδων σας στο πρωινό
Να επιλέγετε ψωμί, μακαρόνια και οποιοδήποτε υδατάνθρακα που να είναι ολικής άλεσης.

Αν χρειαστείτε βοήθεια, τότε καταγράψτε όλα σας τα γεύματα επί μια βδομάδα και με τη λίστα αυτή ζητείστε συμβουλές από ένα διαιτολόγο.