Πρησμένα δάχτυλα, τραχύ δέρμα, μακροχρόνιες βλάβες στην καρδιά, τριχόπτωση, ακόμα και παραισθήσεις εντάσσονται πια στη μακρά λίστα των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων που αφήνει το πέρασμα της Covid-19 από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φαίνεται πως τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον κορονοϊό, όπως έχουν ανακαλύψει οι γιατροί στους 8 αυτούς μήνες και αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από ειδικούς του University College London.

Η οποία βρήκε πως το 80% των ασθενών δεν παρουσιάζει τα τρία βασικά συμπτώματα (βήχας, πυρετός και απώλεια γεύσης και όσφρησης), αλλά βιώνει αντιθέτως τελείως διαφορετικά πράγματα.

Και όπως μας λένε, ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι κλειδώσεις, η όραση, η ακοή, η ισορροπία, το δέρμα, οι αισθήσεις, όλα διακυβεύονται ανοιχτά από την Covid-19.

Ήδη από τον Μάιο γιατροί και ερευνητές άρχισαν να βλέπουν μυστηριώδη προβλήματα στο δέρμα των ασθενών με κορονοϊό. Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων λέει τώρα πως τα εξανθήματα στο δέρμα πρέπει να προστεθούν στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων.

Λιγότερα πάντως από 1 στα 10 κρούσματα εμφανίζουν μέχρι στιγμής συμπτώματα στο δέρμα, σύμφωνα με έρευνα του King’s College London.

Κατά τους ίδιους, το πιο τρομακτικό ζήτημα με την Covid-19 παραμένει η μόνιμη βλάβη που μπορεί να επιφέρει στην καρδιακή λειτουργία. Η ταχυκαρδία παραμένει το πιο κοινό σύμπτωμα εδώ, με τον καρδιακό παλμό να αυξάνεται ακόμα και κατά 3 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Σύμφωνα πάντως με τη Βρετανική Καρδιαγγειακή Εταιρία, μόλις 1 στους 6 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid-19 εμφανίζει αρρυθμίες.

Άλλο ένα από τα παράξενα συμπτώματα που συνδέονται πια με τον κορονοϊό είναι η απώλεια μαλλιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, κάποιας μορφής απώλεια μαλλιών πλήττει το 1/3 των ασθενών του κορονοϊού. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, η τριχόπτωση είναι παροδική.

Το πιο συγκλονιστικό ίσως εύρημα είναι οι αναφορές για κρούσματα της Covid-19 που βίωναν παραισθήσεις και απώλεια μνήμης. Αμερικανική μελέτη αποδίδει αυτό τον αντίκτυπο στον εγκέφαλο σε μια σειρά από λόγους, όπως το γεγονός ότι ο ιός πλήττει τα νεύρα, ο περιορισμός της παροχής αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα και το στρες του οργανισμού από τη μάχη με τη νόσο.

Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων βρήκε πως 1 στους 3 ασθενείς εμφανίζει συμπτώματα κατατονίας ή και ψύχωσης. Οι διακυμάνσεις στη διάθεση, οι αλλαγές στην προσωπικότητα και η κατάθλιψη ήταν τα πιο κοινά χαρακτηριστικά…