«Φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα» είναι οι ευρυαγγείες, τα διατεταμένα  δηλαδή αγγεία (φλέβες) του δέρματος. Κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια.

Η εμφάνιση τους (λεπτά φλεβίδια σαν λεπτές κόκκινες ή μπλέ γραμμές) είναι στα πόδια και ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου εσωτερικά.

Και βέβαια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με του κιρσούς που είναι μια άλλη φλεβική πάθηση με άλλη εμφάνιση και συμπτωματολογία.

Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Εκτιμάται ότι  είναι παρόμοια με των κιρσών αν και οι ορμόνες στις γυναίκες, διάφορες παθήσεις ή και φυσικά αίτια (όπως τοπικοί μικροτραυματισμοί ή χειρουργικές τομές) μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή τους.

Είναι από τα προβλήματα που πρώτα ενοχλεί αισθητικά και μπορεί να καλύπτεται το χειμώνα από τα ρούχα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Και το πιο σημαντικό, μπορεί  να είναι το πρώτο σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Για αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους  μόνο αισθητικής και σε καμία περίπτωση  επιπόλαια.

Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό.

Έλεγχος για να είστε σίγουροι

Ο έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη ιστορικού, ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και οπωσδήποτε υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) φλέβων κάτω άκρων. Ειδικά το τρίπλεξ φλέβων κάτω άκρων είναι απαραίτητο για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος και πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για να απαλλαγείτε οριστικά

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία της, είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της, ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.

Μετά από όλα αυτά ,δεν υπάρχει πλέον κανένας απολύτως λόγος να κάνετε σαν να μη βλέπετε το πρόβλημα αλλά πολύ περισσότερο να πάρετε απόφαση να το λύσετε οριστικά μια ώρα αρχύτερα.

Από τι άλλο πρέπει να προφυλαχθείτε

Πριν από οτιδήποτε άλλο φροντίστε για την έγκυρη ενημέρωσή σας. Η ενημέρωση για ιατρικά ζητήματα από το διαδίκτυο αλλά και τις διαφημίσεις είναι χρήσιμη μόνο όταν προέρχεται από μία έγκυρη κι αξιόπιστη πηγή.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων

VeinCenter.gr