«Η σωστή και καλή θωράκιση του οργανισμού αποτελεί ασπίδα όχι μόνο στις εποχιακές ιώσεις, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες αλλά μας βοηθά και στο να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς» τόνισαν οι ομιλητές, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικής Ιατρικής ( Ε.Κ.Ο.Γ.Ι) σε συνεργασία με το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ».

Αυτήν την περίοδο που οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στην εκδήλωση πολλών ιώσεων, κρυολογήματος αλλά και αλλεργιών, η μέγιστη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η σωστή διατροφή.

Αυτή όμως δεν είναι πάντα εφικτή για τους περισσότερους από μας εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η άμυνα και η ανθεκτικότητά μας, τόνισε ο Δρ. Ευστάθιος Σκληρός , Γενικός Ιατρός, MD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής.

Το «γρήγορο» και πρόχειρο φαγητό, συνέχισε ο κος Σκληρός, οι πολύ αυστηρές δίαιτες,η μείωση της ποσότητας του φαγητού , η ακατάστατη διατροφή με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών και συστατικών που χρειαζόμαστε για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεστε από αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστηµα, όπως βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους µύες, πονοκέφαλο αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετούς, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.
Η ασθένεια , διευκρίνισε ο κος Σκληρός, μπορεί να προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά εκδηλώνεται ΜΟΝΟ σ’ ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημαντικοί παράγοντες που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού είναι η γήρανση, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και η κακή διατροφή.

Η πιο σωστή αντιμετώπιση πάντα είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί αλλά και αλλεργιογόνα) επεσήμανε ο κος Σκληρός. Πολύ θετική συνεισφορά στη θωράκιση του οργανισμού προσφέρει η λήψη ενός ιδανικού – ισορροπημένου συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα όπως τα πολυβιταμινούχα Pharmaton ενώ η σωστή διατροφή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια αυτή.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως είναι η Βιταμίνη C, το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το Ginseng G115 , κλπ. αποτελεί καταρχήν τον πολύτιμο σύμμαχό μας στην προσπάθεια να έχουμε ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ,επεσήμανε ο κος Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Iδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Επειδή όμως οι καθημερινοί μας ρυθμοί συχνά δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ο κος Γρηγοράκης, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.

Τη θετική συνεισφορά των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων τόνισε ο κος Σκληρός, επιβεβαιώνει και η οδηγία του Council for Responsible Nutrition των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «εάν η ΣΗΔ -σχετικά με την κατανάλωση βιταμινών- λαμβανόταν σοβαρά υπ΄ όψιν, τότε οι καταναλωτές θα έπρεπε να φροντίζουν να λαμβάνουν τουλάχιστον τη ΣΗΔ παρά να περιμένουν να εμφανίσουν έλλειψη και να δράσουν μετά».

Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής, από ιατρικής απόψεως, διευκρίνισε ο κος Σκληρός, θεωρείται εκείνο, του οποίου η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα επιβεβαιώνονται από κλινικές μελέτες όπως είναι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής Pharmaton, τα οποία αξίζει να σημειωθεί είναι και τα μόνα που έχουν τέτοιες μελέτες.
Στόχος των συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα , συνέχισε ο κος Γρηγοράκης είναι η αναπλήρωση των αναγκών σε άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη π.χ. σε περιοριστικές δίαιτες αδυνατίσματος.

Λόγω, όμως, της μεγάλης ποικιλίας συμπληρωμάτων διατροφής η επιλογή του κατάλληλου πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουμε είναι η ποιότητα του σκευάσματος. Υπάρχουν πολλά προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, μη ισορροπημένα από πλευράς συστατικών και τα οποία δεν είναι κλινικά τεκμηριωμένα & δοκιμασμένα. Από εκεί και πέρα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική δόση βιταμινών καθώς δεν αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και μπορεί ταυτόχρονα να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για αυτό και πάντα πρέπει να διαβάζουμε τις Οδηγίες Χρήσης ή να συμβουλευόμαστε ένα ειδικό της υγείας.

Όσον αφορά στην επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος και για μας τους διαιτολόγους, τα προϊόντα της σειράς Pharmaton, περιέχουν τις κατάλληλες δόσεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, είναι τεκμηριωμένα και δοκιμασμένα έτσι ώστε να συστήνεται από τα διαιτολογικά ιατρεία εδώ και αρκετά χρόνια για κάθε περίπτωση το κατάλληλο προϊόν της σειράς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου που η καθημερινή λήψη ενός κατάλληλου και αποτελεσματικού συμπληρώματος διατροφής τον βοηθά να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς του είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης και πατέρας , ο Κων/νος Μαρκουλάκης αποτελεί παράδειγμα ανήσυχου πνεύματος. Με την καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής Pharmaton, ενισχύει σωματικά και πνευματικά τον εαυτό του. Έτσι διατηρεί την καλή του διάθεσή του, την αντοχή του και την αυτοσυγκέντρωση του. Είναι η μάρκα που εμπιστεύεται και για αυτό αποφάσισε να γίνει «Πρεσβευτής» και να ενημερώσει τόσο για την ποιότητα όσο και για την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητάς της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.