Την κατακόρυφη αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης στα νοσοκομεία μετά την αναστολή λειτουργίας των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και την αδυναμία των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν, υπογραμμίζει, σε δηλωσή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

«Μετά το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ εκτρέπονται κάθε μήνα στα νοσοκομεία 1,8 εκατ. ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%. Πρόκειται για τρομακτικό φόρτο εργασίας, τον οποίο τα αποψιλωμένα από προσωπικό και πόρους νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα απερίγραπτη ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ καταγράφονται αναμονές οκτώ ωρών στα επείγοντα, ενώ η αναμονή στα τακτικά περιστατικά φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος.

Εάν χρονίσει αυτή η κατάσταση, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας, τότε θα γίνει μη αναστρέψιμη και όλοι οι δείκτες υγείας θα επιδεινωθούν δραματικά. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στον χώρο της υγείας «αλλιώς» όπως υπογραμμίζει «σε λίγους μήνες θα κάνουμε λόγο για υγειονομική γενοκτονία του ελληνικού λαού».