Δεκαπλάσιο κίνδυνο να πάθουν ανακοπή ή καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν σοβαρά συμπτώματα και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου, σε σχέση με τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό που έχουν πιο ελαφρά κλινική εικόνα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart Rhythm Journal», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μελέτησαν 700 ασθενείς με Covid-19 με μέση ηλικία 50 ετών, οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς, σε ποσοστό 11% χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ, οι εννέα ασθενείς έπαθαν καρδιακή ανακοπή, οι 25 κολπική μαρμαρυγή (η κυριότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας), εννέα εμφάνισαν σοβαρές βραδυαρρυθμίες, ενώ άλλοι δέκα κοιλιακές ταχυκαρδίες.

Διαπιστώθηκε ότι η ανακοπή και η αρρυθμία είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτά τα καρδιολογικά περιστατικά πιθανώς πυροδοτούνται από τη γενικότερη σοβαρή συστημική και φλεγμονώδη αντίδραση της νόσου και δεν οφείλονται τόσο στην ίδια τη λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Προηγούμενες μελέτες από την Κίνα είχαν αναφέρει ότι η Covid-19 σχετίζεται με υψηλά ποσοστά καρδιακών αρρυθμιών, ιδίως μεταξύ των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (υπήρξαν αναφορές ότι έως το 44% των εισαχθέντων σε ΜΕΘ παθαίνουν αρρυθμία).

Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού συμβαίνουν όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί που συντονίζουν τους χτύπους της καρδιάς δεν δουλεύουν σωστά, με συνέπεια η καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, οι αρρυθμίες μπορεί να έχουν ως συνέπεια σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή ανακοπή.