Έρευνα ισπανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία… των οστών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διήρκεσε δύο χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα οστεοκαλσίνης.

Η οστεοκαλσίνη είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται κατά το σχηματισμό των κυττάρων των οστών. Τα υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης αποτελούν δείκτη δυνατών οστών.

Μία θεωρία υποστηρίζει ότι η οστεοκαλσίνη βοηθά ακόμη στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, όπου ο οργανισμός παθαίνει ανοσία στις επιδράσεις της ορμόνης. Αυτό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, έχει συνδεθεί με ασθενέστερα οστά.

Μία άλλη μελέτη, από το πανεπιστήμιο της Αθήνας αυτή τη φορά, ανακάλυψε ότι η διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο και χαμηλή σε κόκκινο κρέας συνδέεται με πιο υγιή οστική πυκνότητα στις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου.