Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά κύτταρα πνευμόνων. Το επίτευγμα θα μπορούσε κάποια στιγμή να οδηγήσει στη μεταμόσχευση σε ασθενείς πνευμονικού ιστού, ο οποίος θα έχει δημιουργηθεί από δικά τους κύτταρα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας – ανοσολογίας Χανς-Βίλεμ Σνεκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε επιθηλιακά κύτταρα, αυτά δηλαδή που καλύπτουν την επιφάνεια των πνευμόνων.

Όπως ανέφερε ο Χανς-Βίλεμ Σνεκ, «μακροπρόθεσμα ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική για να δημιουργήσουμε ένα αυτόλογο μόσχευμα πνεύμονος», δηλαδή να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από το δέρμα του ασθενούς, που θα μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και, στη συνέχεια, σε ιστό πνεύμονος.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα καρδιάς, παγκρέατος, εντέρου, ήπατος και νεύρων, δίνοντας ώθηση στην αναγεννητική ιατρική. Όπως είπε ο εν λόγω καθηγητής, «τελικά μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με κύτταρα πνευμόνων. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση». Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως πως για την κλινική αξιοποίηση του επιτεύγματός τους θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια.

Στο μέλλον, οι γιατροί θα παίρνουν πνεύμονα από κάποιον δωρητή, θα αφαιρούν όλα τα πνευμονικά κύτταρα, διατηρώντας μόνο τη «σκαλωσιά» του οργάνου. Στη συνέχεια, θα την τροφοδοτούν με νέα πνευμονικά κύτταρα, που θα τα έχουν δημιουργήσει από τον ίδιο τον ασθενή, μέσω της παραπάνω τεχνικής μετατροπής των βλαστοκυττάρων του. Με αυτόν τον τρόπο, το μεταμοσχευμένο όργανο δεν θα απορρίπτεται από τον οργανισμό του δέκτη, κάτι που σήμερα γίνεται σε αρκετούς ασθενείς.

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ για την κατοχύρωση της σχετικής εμπορικής πατέντας της νέας τεχνικής.