Μπορεί να έχετε ακούσει ξανά τον όρο ή να έχετε γνωρίσει κάποιον που να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ωστόσο, μόνο από το όνομα είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) και το ποιο σημαντικό, τι σημαίνει να ζει κανείς με αυτήν. Είστε έτοιμοι να ρίξετε μια ματιά στο πώς είναι να βιώνει κάνεις τη συγκεκριμένη κατάσταση;

H ΠΑΥ είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία μπορεί να προσβάλλει γυναίκες, άνδρες και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας ή εθνικής προέλευσης. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Όπως αναφέρουν ασθενείς με ΠΑΥ το να ζει κανείς με αυτή θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το να «είσαι σαν ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να τρέξει με περισσότερα από 10 χλμ./ώρα» ή «σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό… Σαν κάτι να σε σπρώχνει προς τα πίσω συνέχεια».

Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση την οποία είναι δύσκολο να κατανοήσει πλήρως κάποιος που δεν τη βιώνει. Και αυτό επειδή για εμάς τους υπόλοιπους η πραγματοποίηση απλών καθημερινών εργασιών, (όπως να πιάσουμε το τηλέφωνο) γίνονται ασυναίσθητα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αν τέτοιες καταστάσεις για εμάς θεωρούνται δεδομένες, για άτομα με ΠΑΥ μπορεί να είναι εξίσου δύσκολες με την αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ.

Όπως γίνεται κατανοητό το να ζει κανείς με ΠΑΥ δυσκολεύει πολύ την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου και το εμποδίζει από το να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της, τα πρώτα που παρατηρούνται είναι αυτά στη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων (όπως το ανέβασμα μιας σκάλας). Καθώς η ΠΑΥ εξελίσσεται, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Κάποια από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται σε ασθενείς με ΠΑΥ είναι πόνοι στο στήθος, κόπωση, μειωμένη αντοχή, φούσκωμα στην κοιλιά, πρησμένα πόδια και αστράγαλοι κ.α.

Σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από ότι στο παρελθόν σχετικά με το πως αναπτύσσεται η νόσος και οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει διάγνωση. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΠΑΥ. Συχνά είναι ιδιοπαθής, το οποίο σημαίνει ότι δεν συνδέεται με κάποια άλλη κατάσταση. Σπανίως μπορεί να είναι κληρονομική. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΠΑΥ να κατανοήσουν ποιον τύπο ΠΑΥ έχουν. Ανεξάρτητα από τον τύπο ΠΑΥ που έχουν, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες.

H ΠΑΥ είναι μια εξελισσόμενη νόσος και ο ρυθμός επιδείνωσης της ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ΠΑΥ. Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις.

Για το λόγο αυτό αλλά και να γνωρίζει ο ασθενής ότι υπάρχουν και άλλοι με παρόμοιες εμπειρίες, η Actelion εταιρεία του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson έχει σχεδιάσει ένα eBook για να βοηθήσει τους ασθενείς, τους φροντιστές τους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους να κατανοήσουν καλύτερα την ΠΑΥ.

Κάντε κλικ για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι στο οποίο θα μάθετε σχετικά με τη νόσο, τη διάγνωση και τη θεραπεία της, το πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή και πώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον. Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη και πρακτικές οδηγίες που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλά με την ΠΑΥ.