Νέος κίνδυνος για την υγεία ανακαλύφθηκε στην οικιακή σκόνη

Το ξεσκονόπανο πρέπει να γίνει ο καλύτερος φίλος μας


ΥΓΕΙΑ
7:30
29/01/2020
Νέος κίνδυνος για την υγεία ανακαλύφθηκε στην οικιακή σκόνη
2
loading

Μια νέα μελέτη υπέδειξε μόλις ένα νέο φαινόμενο που καραδοκεί στη σκόνη που έχουμε στο σπίτι, βακτήρια δηλαδή που ταξιδεύουν μέσω της σκόνης και μεταδίδουν σε άλλα βακτήρια γονίδια αντοχής στα αντιβιοτικά.

Κι ενώ η κατάχρηση της αντιβίωσης παραμένει η Νο 1 αιτία για τη μικροβιακή ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ο βασικός μηχανισμός της διάδοσής της στα βακτήρια είναι «η οριζόντια γονιδιακή μεταφορά», όπως μας λέει η μελέτη, η μεταφορά γονιδιακού υλικού από ένα βακτήριο στο άλλο δηλαδή.

Όπως ισχυρίζονται στο άρθρο τους στο περιοδικό «PLOS Pathogens», οι ερευνητές από το Ιλινόις έδειξαν ότι βακτήρια μεταφέρονται από τους εξωτερικούς χώρους μέσα στο σπίτι και αλληλεπιδρούν με τα σπιτικά βακτήρια, μεταφέροντας τις γονιδιακές ιδιότητές τους.

«Ένας μη παθογόνος οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει την οριζόντια γονιδιακή μεταφορά και να δώσει γονίδια αντοχής στα αντιβιοτικά σε έναν παθογόνο οργανισμό», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Erica Hartmann, «κανείς δεν είχε δείξει ως τώρα ότι τα μικρόβια της σκόνης περιέχουν αυτά τα μεταφερόμενα γονίδια».

Βακτήρια σταφυλόκοκκου αναζήτησαν οι ερευνητές και βρήκαν πως περιείχαν τουλάχιστον 183 γονίδια αντοχής στα αντιβιοτικά, με 52 από αυτά να έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλους οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντοχή στα αντιβιοτικά παραμένει μια από τις μεγαλύτερες απειλές που διατρέχει η ανθρωπότητα…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Εξερευνητής

    Υπάρχει μια νέα μελέτη και έρευνα που λέει οτι αυτού του είδους οι μελέτες και η έρευνες είναι να μη τής δίνουμε και πολύ σημασία γιατί στο τέλος απο τη πολύ μελέτη δε θα μπορέσουμε να ερευνησουμε της μελέτες που όλα τα σάιτ στο διαδίκτυο ασχολούνται συνέχεια με τις μελέτες και τις έρευνες κικικιρικουουου άσπρα κοράκια μαύρα κοράκια κικιρικουουου

  2. avatar Αποκλείεται

    Και όλα αυτά συμβαίνουν στο Illinois, ρε τι γίνεται στον κόσμο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει