Τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, επειδή περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες, είναι επικίνδυνα για τους εφήβους, καθώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Σύμφωνα με ελβετική μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τα εφηβικά χρόνια, όσοι νέοι πίνουν καθημερινά τρία κουτάκια ενεργειακών ποτών ή ένα μεγάλο μπουκάλι αναψυκτικού με καφεΐνη κάνουν λιγότερο βαθύ ύπνο. Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη λειτουργία για τον οργανισμό, που μεταξύ άλλων παίζει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Reto Huber, καθηγητής από την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Ζυρίχης επισημαίνει ότι τα προβλήματα, που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και δυσάρεστες καταστάσεις: σχιζοφρένεια, έντονο άγχος, χρήση ναρκωτικών ουσιών, ακόμη και διαταραχές της προσωπικότητας. Παρότι η ομάδα του πειραματίστηκε με ποντίκια, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για τα παιδιά και τους εφήβους, λόγω της τάσης που έχουν να καταφεύγουν στα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα ενεργειακά ποτά για να ενυδατωθούν.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δεδομένου ότι η κατανάλωση καφεΐνης στους νέους έχει αυξηθεί παραπάνω από 70% τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας του Καναδά, σε σχετική έκθεσή του, αναφέρει ότι η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, προκειμένου να είναι ασφαλής για τον οργανισμό, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 400mg.

Εκπρόσωπος από την ομάδα των Ελβετών ερευνητών δήλωσε: «Η κατανάλωση καφεΐνης στους νέους έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι η αύξηση θα σταματήσει». Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS ONE.

Πηγή: vita.gr