Ελλείψεις περισσότερων από 100 φαρμακευτικών σκευασμάτων παρατηρούνται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και συγκεκριμένα αντιυπερτασικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά καθώς και αντιπηκτικές ενέσεις.

Κύρια αιτία των ελλείψεων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης είναι οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει και οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω κι ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα. Μάλιστα, η αναζήτηση των φαρμάκων γίνεται όχι μόνο εντός πόλης, αλλά και σε άλλους νομούς.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί στον μέγιστο βαθμό. Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον. Καθημερινά, οι φαρμακοποιοί παλεύουμε να βρούμε τα αναγκαία φάρμακα για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, καθώς πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο ΦΣΘ καλεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.