Πώς επηρεάζει την υγεία μας η χειμερινή και η θερινή ώρα

Τι λένε οι έρευνες για τις ετήσιες εναλλαγές της ώρας


ΥΓΕΙΑ
7:29
11/11/2019
Πώς επηρεάζει την υγεία μας η χειμερινή και η θερινή ώρα
1
loading

Στις 27 Οκτωβρίου αλλάξαμε και πάλι τα ρολόγια μας, πηγαίνοντάς τα μία ώρα πίσω ώστε να κερδίσουμε μία πολύτιμη ώρα ηλιακού φωτός το πρωί.

Μόνο που τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της εναλλαγής της ώρας επιμένουν και υπάρχουν ήδη από την καθιέρωσή της στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι υπέρμαχοι ισχυρίζονται ότι η θερινή ώρα εξοικονομεί ενέργεια, μόνο που τα οφέλη είναι οριακά και έχουν να κάνουν πολύ με την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή. Όχι ότι δεν υπάρχουν οφέλη από το περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απλώς ότι οι έρευνες τείνουν να τονίζουν πλέον τις αρνητικές επιδράσεις της θερινής ώρας.

Η θερινή ώρα συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία και τα εμφράγματα

Οι εναλλαγές χειμερινής και θερινής ώρας διακόπτουν τον ομαλό «χρονοβιολογικό ρυθμό» και επηρεάζουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, όπως μας λέει μελέτη του 2008. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα εμφράγματα στις δύο εβδομάδες πριν και μετά την υιοθέτηση της θερινής ώρας σε ένα διάστημα αρκετών ετών και βρήκαν μια αύξηση στα εμφράγματα.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια αυξάνονται κατά τη φθινοπωρινή μετάβαση

Σε ανάλυση περισσότερων από 185.000 νοσοκομειακών περιστατικών, οι επιστήμονες βρήκαν πως η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα συνδέεται με μια αύξηση στον ρυθμό των καταθλιπτικών επεισοδίων, η οποία προκαλείται από «την ξαφνική έλευση του ηλιοβασιλέματος» που σηματοδοτεί «τον ερχομό μιας μεγάλης περιόδου πιο μικρών ημερών».

Συμβαίνουν περισσότερα τροχαία ατυχήματα

Μελέτη του 2016 βρήκε πως η υπνηλία που συνδέεται με τη θερινή ώρα συνέβαλε κατά τουλάχιστον 30 θανάτους στις περισσότερες από τις 40.000 χαμένες ζωές στους αμερικανικούς δρόμους μεταξύ 2002-2011.

Επηρεάζει όμως πραγματικά την υγεία μας;

Σε μια μετα-ανάλυση 3 εκατ. Αμερικανών και άλλων 160 εκατ. περιστατικών από γερμανικά νοσοκομεία στο διάβα μιας δεκαετίας, ακαδημαϊκοί του Cornell κατέληξαν πως «δεν βρήκαμε πολλές ενδείξεις ότι η υγεία του πληθυσμού επηρεάζεται σημαντικά όταν τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα μπροστά την άνοιξη».

Τι γίνεται όμως με τη χειμερινή ώρα; «Αυτό άλλαξε όμως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν η αύξηση του ύπνου κατά μία ώρα είδε τη δημόσια υγεία ελαφρώς καλύτερη για 4 μέρες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Παρθένος

    Πόσο χάπατο παίζει να είναι κάποιος ωστε να απαιτεί στην Ελλάδα (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!) με 7 μήνες το χρόνο καλοκαίρι και καταμεσήμερο από τη φύση της, να εφαρμοστεί και μόνιμη θερινή ώρα από πάνω, για πάντα!!! Σαν να μην εφτανε ο καύσωνας μέχρι τις 9 το βράδυ, τον θέλουμε μέχρι τις 10. Σαν να μην εφτανε μια ώρα λιγότερος ύπνος 7 μήνες το χρόνο, τη θέλουμε για 12... Η υστερία του φέισμπουκ σε όλο της το μεγαλείο. Αμολάει κάποιος μια αρλούμπα "ουάου, θερινή ώρα για πάντα" και ακολουθούμε όλοι από κοντά, σαν παπαγάλοι.Αντί να αποζητούμε καλοκαιρινή δροσιά όσο πιο νωρίς γίνεται, φωνάζουμε να παραμείνουμε στο καμίνι μέχρι τα μεσάνυχτα. Νομίζουν ότι αν ο ήλιος τον Ιούνιο- Ιούλιο δύσει στις 9 το βράδυ,όπως είναι το φυσιολογικό δηλαδή, θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει, θα μας θάψει το χιόνι,θα καταποντιστούμε, θα έρθουν οι πληγές του Φαραώ... Οκ, τι να πει κανείς...Η ώρα της Ελλάδας είναι η χειμερινή, οτιδήποτε άλλο είναι τουλάχιστον γελοίο, αν όχι επικίνδυνο. Όποιος νοσταλγεί τον πλανήτη του όπου είναι πάντοτε καταμεσήμερο και θερινό ηλιοστάσιο, είναι ελεύθερος να επιστρέψει σ εκείνον... Οι έχοντες στοιχειώδη λογική ζητούμε το αυτονόητο: να παραμείνει η ώρα μας όπως την γνωρίζουμε και όπως την έχει ορίσει η φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όχι ο Γιουνκερ, όχι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης, όχι ασφαλώς το φέισμπουκ. Ο χειμώνας είναι χειμώνας, και το καλοκαίρι καλοκαίρι (εδώ που τα λέμε, μια επανάληψη στο "Εμείς και ο κόσμος" της πρώτης Δημοτικού, ίσως να βοηθούσε...ξέρω γω..?)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει