Ανησυχία στους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές στην Αλβανία έχει προκαλέσει η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού του AIDS κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Πενήντα έξι νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από τον Ιανουάριο έως σήμερα, στον πληθυσμό των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ζουν στη χώρα.

Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση αυτή είναι ασυνήθιστη, και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να διεξαχθούν μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

«Υπάρχει μία αυξανόμενη τάση. Μόνο τους πρώτους πέντε μήνες τού τρέχοντος έτους εντοπίσαμε 56 νέα κρούσματα. Πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα στις ομάδες του πληθυσμού, που εμείς θεωρούμε ευάλωτες και που εμφανίζουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά» δήλωσε ο γιατρός Αριάν Χάρτζι, επιδημιολόγος, ειδικευμένος στον HIV, κατά τη διάρκεια συμποσίου Αλβανών και Άγγλων γιατρών, στα Τίρανα, για το θέμα του AIDS.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Αλβανία είναι καταγεγραμμένες 570 περιπτώσεις ατόμων, που έχουν προσβληθεί από τον ιό.