Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά πλέον, αν έχετε κιρσούς εσείς, έχετε και έναν λόγο παραπάνω να κολυμπάτε όσο περισσότερο γίνεται.

Γιατί όχι μόνο θα δροσίζεστε αλλά και θα αθλείστε ανακουφίζοντας παράλληλα και τα συμπτώματα από το πρόβλημα των κιρσών.

Ως άσκηση χαμηλής έντασης, με εξαιρετικά αερόβια οφέλη, τίποτα δεν ξεπερνά το κολύμπι. Το κολύμπι είναι πολύ δημοφιλές το καλοκαίρι, καθώς είναι η εποχή της παραλίας, αλλά και ένας τρόπος για να δροσιστούμε από την ζέστη.

Άν δεν είστε τύπος της παραλίας, τότε μπορείτε να εγγραφείτε σε προγράμματα γυμναστικής σε πισίνα, που βοηθούν όπως τα παραπάνω τις γάμπες και κατ’ επέκταση το πρόβλημα των κιρσών.

Τι  άλλο πρέπει να ξέρετε για τους κιρσούς

Οι κιρσοί είναι, με απλά λόγια, τμήματα φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το φλεβικό αίμα, αυτό που ταξιδεύει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.

Επισήμως ορίζονται ως «οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία». Είναι πιο μεγάλες φλέβες που προεξέχουν του δέρματος και όταν εμφανίζονται συνιστούν ένα σοβαρό στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.

Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, γι’ αυτό και η κληρονομικότητα παίζει εδώ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί).

Με τον καιρό επιφέρουν αίσθημα κόπωσης, πόνους δυσκολία στην κίνηση και μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα ή τουλάχιστον να βοηθήσετε στο να μην χειροτερέψουν υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να υιοθετήσετε και να τα εντάξετε στον τρόπο ζωής σας αν θέλετε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κιρσών, όπως:

Να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας, να σταματήσετε το κάπνισμα –αν καπνίζετε-να ελέγχετε τακτικά το βάρος σας και τη διατροφή σας, να προσέχετε τι φοράτε να αποφεύγετε την ορθοστασία κ.λ.π. Το σπουδαιότερο όμως είναι να αποφασίσετε να τους αντιμετωπίσετε οριστικά και αποτελεσματικά.

Αμέσως μόλις το αποφασίσετε, η αντιμετώπισή των κιρσών γίνονται εύκολα, ανώδυνα κι αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως laser, steam, αφρός, μικροφλεβεκτομές, στις περισσότερες περιπτώσεις.

  • Πρέπει πάντα να γίνεται ασφαλής διάγνωση με triplex φλεβών κι αιμοδυναμικός έλεγχος.
  • Η επέμβαση από αγγειοχειρουργό εξειδικευμένο στις σύγχρονες τεχνικές γίνεται με τοπική αναισθησία μόνο.
    Αμέσως μετά την επέμβαση, κανονικά ο ασθενής σηκώνεται από την κλίνη και περπατά, χωρίς πόνους και χωρίς να χρειάζεται η παραμονή του
  • στην κλινική.
  • Η κατάλληλη στιγμή να απαλλαγείτε από τους κιρσούς είναι τώρα.

Ο Αύγουστος και οι καλοκαιρινές διακοπές άλλωστε είναι κοντά.

Και μην ξεχνάτε…

  1. Οι κιρσοί δεν είναι μόνο θέμα εικόνας αλλά κυρίως και πρωτίστως θέμα υγείας.
  2. Για να είστε σίγουροι με την αντιμετώπιση των κιρσών, πρέπει να είστε σίγουροι και με τον Ιατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα veincenter.gr ή επικοινωνήστε με τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Αθανάσιο Σιαφάκα Αγγειοχειρουργό, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων στην Ελλάδα, με ειδική και πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και αντιμετώπιση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων που μπορεί να σας προτείνει μέσα από τη σωστή διάγνωση και τον σχεδιασμό, την επέμβαση που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.