Περισσότεροι από 2,5 εκατ. Έλληνες ταλαιπωρούνται από ρευματικές παθήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ), δημιουργώντας ένα τεράστιο και πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΙΡΕ, κ. Ανδριανάκος στην ομιλία του «Τι είναι και ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους» καθώς και «Θεραπεία των ρευματικών παθήσεων», κατά τη διάρκεια ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης στο Ναύπλιο με θέμα «Οι Ρευματικές παθήσεις ως Κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και του δήμου Ναυπλιέων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι «οι ρευματικές παθήσεις ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), 30% των απουσιών από την εργασία και 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών. Λόγω άγνοιας για τις ρευματικές παθήσεις, μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν
απευθύνεται έγκαιρα ή και καθόλου στους ρευματολόγους, γεγονός που είναι
καθοριστικής σημασίας για την ορθή διάγνωση, τη σωστή θεραπευτική
παρέμβαση και την τελική έκβαση αυτών των παθήσεωνμόνο 20% των ασθενών
με ρευματοειδή αρθρίτιδα απευθύνεται έγκαιρα σε
ρευματολόγους, ενώ το 10% ουδέποτε επισκέπτεται τους ρευματολόγους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή
κατάλληλης θεραπείας και την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις
αρθρώσεις και σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας»