Τον σπουδαίο Έλληνα γιατρό Γ. Παπανικολάου τιμά η Google με το σημερινό της doodle

Ο επιστήμονας που ανακάλυψε το τεστ Παπ που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου


ΥΓΕΙΑ
0:24
13/05/2019
Τον σπουδαίο Έλληνα γιατρό Γ. Παπανικολάου τιμά η Google με το σημερινό της doodle
8
loading

Στον άνθρωπο που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή ως Τεστ Παπ, που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου, όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου», είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη Ευβοίας. Ο πατέρας του Νικόλαος Παπανικολάου ήταν ιατρός και διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης ενώ είχε εκλεγεί και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύμη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Κατόπιν οι γονείς του, τον έστειλαν στην Αθήνα για να τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές. Με το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών εισήλθε το 1898 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία 15 ετών. Έλαβε το πτυχίο του το 1904, σε ηλικία, δηλαδή, μόλις 21 ετών.

Ο πατέρας του θυσίασε τις οικονομίες τους, αφού γνώριζε το χαρακτήρα και τις ικανότητες του Γεωργίου, έτσι το 1907 τον στέλνει στη Γερμανία, για ανώτερες σπουδές.

Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια ο Παπανικολάου στράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών.

Το 1954, ο Παπανικολάου δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology), εδραιώνοντας και επίσημα πλέον τη νέα ιατρική πρακτική και ειδικότητα που ουσιαστικά ανέπτυξε από το μηδέν.

Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Το 1923, σύμφωνα με το σχετικό λήμμα στη Wikipedia, εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες, προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 1928, έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό, καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη, για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή, επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.

Οι έρευνες του Παπανικολάου επεκτάθηκαν στη συνέχεια στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου, των οποίων τα πορίσματα δημοσίευσε το 1943 από κοινού μετά του καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ σε ειδική μονογραφία υπό τον τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων» (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear).Η δημοσίευση της εργασίας αυτής ήταν επόμενο να κεντρίσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού.[9] Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο.

ο Νοέμβριο του 1961, συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγό του και σύντροφο στις έρευνές του, Μάχη, εγκατάλειψε τη Νέα Υόρκη καθώς δέχτηκε να αναλάβει την οργάνωση και διεύθυνση ενός Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Η αλλαγή περιβάλλοντος και η γενικότερη κούραση, για τις ανάγκες του Ινστιτούτου, ήταν καθοριστική. Απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου του 1962, από καρδιακή προσβολή. Ο θάνατος του Γεωργίου Παπανικολάου ήταν μεγάλη απώλεια για την επιστήμη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Που είναι οι εθνικιστικες κυρατσες να αρχίζουν να βρίζουν όπως έκαναν σε αντίστοιχο άρθρο με τον νανοπουλο.; το Ιράν της Ευρώπης.

 2. avatar Θεόs

  "Ο επιστήμονας που ανακάλυψε το τεστ Παπ που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου"
  Μόνο εγώ χαρίζω ζωή.
  Οι επιστήμονες απλά τη παρατείνουν.
  Βλάσφημοι δημοσιογράφοι.

  1. avatar φίλε είσαι φθηνή απομίμηση

   του γνωστού αμερικανού χρήστη τουίτερ που ξεκίνησε αυτό που κάνεις εσύ τουλάχιστον 7 έτη (!) πιο πριν. Το κακό δεν είναι ότι άργησες να τον μιμηθείς αλλά ότι δεν έχεις ταλέντο...

   1. avatar Θεόs

    Εγώ είμαι η αλήθεια και το να λες την αλήθεια τέκνον μου δεν χρειάζεται να έχεις ταλέντο.
    Ταλέντο χρειάζεται στο ψέμα. Σίγουρα αυτός που λες, έλεγε ψέματα.

    1. avatar Αυτος που λεω φίλε

     είχε γέλιο. Αντιθέτως αυτα που λες εσυ ειναι απλώς γελοία. Αλλο αστείος αλλο γελοίος. Δεν εχεις ταλέντο ουτε και χιούμορ . Χώνεψέ το

     1. avatar Θεόs

      Δεν κάνω καθόλου πλάκα. Πολύ σοβαρά μιλάω. Αυτή είναι η θρησκεία που πρέπει να πιστεύεις. .
      Εγώ ο Θεός δίνω ζωή και ο άνθρωπος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τη παρατείνει.
      Που το βλέπεις το γελοίο? Πιστεύεις άλλο?
      Να πας σε έναν πάτερ τέκνον μου να σε βοηθήσει. Έχεις πάρει λάθος δρόμο.

 3. avatar testpap

  Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από επιστήμονας-ερευνητής-εφευρέτης, ήταν και ευεργέτης, καθότι το τέστ το χάρισε και δεν το πατένταρε (πνευματικά δικαιώματα κλπ). Όπως κάτι άλλους κοπριτάνηδες που τούς διαφημίζουν ως "καλούς" και βάζουν πνευματικά δικαιώματα στο κάθε τι και στον αέρα ακόμα...

 4. avatar Το ελληνικό google ίσως

  Στο google από το εξωτερικό δεν αναφέρει κάτι.

  Μεγάλος επιστήμονας.

  Δυστηχως στο εξωτερικό δεν αναφέρονται στο τεστ ως τεστ Παπ αλλά έχουν δώσει αλλά ονόματα.

  Μακάρι να υπήρχαν και Έλληνες πολιτικοί εκλεγμένοι από το λαό που να ήταν το πάθος του Παπανικολάου για αυτό που κάνουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει