Ένας οφθαλμίατρος ανάρτησε στο διαδίκτυο σοκαριστικές φωτογραφίες για να προειδοποιήσει τους πελάτες του για τους κινδύνους που διατρέχουν αν κοιμούνται φορώντας τους φακούς επαφής τους.

Ο γιατρός Πάτρικ Βόλμερ από την κλινική Vita Eye στη Βόρεια Καρολίνα, ανέβασε στο Facebook εικόνες μιας γυναίκας της οποίας ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού είχε φαγωθεί από βακτηρίδια, επειδή κοιμόταν συχνά με τους φακούς.

Σε ένα ποστ που το είδαν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, τα μάτια της γυναίκας δείχνουν θολά γεμάτα από τσίμπλες και υγρό.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, Ο Δρ. Βόλμερ εξηγεί ότι πάσχει από ένα «ανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας» που είναι το «άμεσο αποτέλεσμα του ύπνου με φακούς επαφής».

Ο ίδιος αναφέρει: «Η ψευδομονάδα (βακτήρια) είναι μια σημαντική αιτία οφθαλμολογικής νοσηρότητας και τα χαρακτηριστικά της οδηγούν γρήγορα σε μόνιμη τύφλωση. Αυτή είναι η 4η περίπτωση ψευδομονάδων που έχω θεραπεύσει στην κλινική μου. Τα βακτήρια τρώνε τον κερατοειδή των ασθενών μέσα σε λίγες ημέρες, αφήνοντας μια λευκή νέκρωση (νεκρός ιστός) στο πέρασμά τους».

Ενώ ο δρ. Βόλμερ λέει ότι ήταν σε θέση να χορηγήσει αντιβιοτικές σταγόνες στην ασθενή για να αποφύγει τις μόνιμες ουλές, παραδέχεται ότι είναι «πολύ πιθανό» πως θα υποστεί κάποια μορφή μόνιμης απώλειας όρασης.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν συνιστώ ποτέ να κοιμάται κανείς με τους φακούς επαφής καμίας μάρκας. Οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη κάθε φορά. Απαιτούνται δευτερόλεπτα για να βγάλετε τους φακούς επαφής, ενώ ρισκάρετε μια πιθανή μη αναστρέψιμη βλάβη για το υπόλοιπο της ζωής σας, αν δεν το κάνετε».

Και υποστηρίζει: «Ο κόσμος πρέπει να δει αυτές τις φωτογραφίες και να θυμίζει στον εαυτό του, την οικογένειά του, τους φίλους του την κακή χρήση των φακών επαφής».