Γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα με τη μέθοδο της «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου»

Παγκόσμια ιατρική πρωτιά για τη χώρα


ΥΓΕΙΑ
18:02
09/04/2019
Γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα με τη μέθοδο της «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου»
5
loading

Αγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε σήμερα, στις 07:46 π.μ. από Ελληνίδα, ηλικίας 32 ετών, με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους. Η γέννησή του αποτελεί παγκόσμια πρωτιά με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου» που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του γενετικού υλικού της μητέρας, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

«Η μέθοδος εφαρμόστηκε από την Institute of Life και την Embryotools για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Institute of Life Παναγιώτης Ψαθάς. Πρόσθεσε ότι «το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου», που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις. Οπως ανεφέρθηκε η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Marievm

  Αρχικά πολλά συγχαρητήρια στους γιατρούς και στη γυναίκα.Η μέθοδος αυτή σημαινει (νομίζω) ότι παίρνουν τον πυρήνα του ωαρίου και επομένως το DNA του και το μεταφέρουν σε ένα άλλο ωάριο στο οποίο κι εκεί έχουν αφαιρέσει το DNA αλλά είναι πιο υγιές και βιώσιμο όσον αφορά αλλά χαρακτηριστικά του.Επιτελους ας αναγνωρίσουμε ότι και στην Ελλάδα γίνονται σημαντικότατα πράγματα στον τομέα της γενετικής από ανθρώπους που παρά τις αντίξοες συνθήκες επιμένουν να παραμένουν στη βασανισμένη αυτή χώρα.Μπραβο στην επιμονή τους, στο κουράγιο τους και στην επιστημονική τους κατάρτιση.

 2. avatar Κανενας

  Εγώ που είμαι από χωριό τώρα πρέπει να γραφτώ σε κανένα πανεπιστήμιο για να καταλάβω τι πράγμα είναι η μεταφορά της μητρικής ατράκτου;Μηπως ειναι η πραρενθετη μητέρα από γονιμοποιημένα στο εργαστήριο ωσρια του ;Μήπως είναι η εμφύτευση στη μυτρα της συζύγου γονιμοποιημενων δυο εργαστήριο ωαρίων;Μηπως ειναι η μεταμόσχευση μήτρας;Γιατί ρε παιδιά μας στενοχωρειτε και δεν γραφετε μια σειρά τι είναι η μεταφορά μητρικής ατράκτου;Βαριεστε που ζείτε;Δεν φτωχευσαμε τυχαία.Το τραβαγε ο οργανισμός μας....

  1. avatar Μάλλον

   Χρησιμοποιούν το dna τις γυναίκας που θέλει να κυοφορήσει αντί ωαρίου δικό της..κ μετά μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα ή κάτι τέτοιο

  2. avatar COSKIL

   κι ομως ως συληψη η ιδεα ειναι απλο αλλα η εφαρμογη ειναι πολυ δυσκολη. αν θες να σου πω

 3. avatar Κροταλιας

  Συγχαρητηρια σε ολη την ομαδα των γιατρων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει