ΠΟΕΔΗΝ: Καρκινοπαθείς διανύουν 500 χλμ για τα ογκολογικά φάρμακα

Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία


ΥΓΕΙΑ
13:30
05/04/2019
ΠΟΕΔΗΝ: Καρκινοπαθείς διανύουν 500 χλμ για τα ογκολογικά φάρμακα
4
loading

Γολγοθάς έχει καταντήσει η προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο - αυτοάνοσα κ.ά.), όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως αναφέρει χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που όμως είναι λίγα και δεν λειτουργούν σε όλους του νομούς της χώρας.

«Καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα», αναφέρει η Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους».

Εξηγεί ότι έως και το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα νοσοκομεία και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη. «Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί για κατ' οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος "ραντεβού" ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Καθυστερούν τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει τέλος σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και προτείνει η χορήγηση να γίνεται από τα νοσοκομεία προσωρινά έως ότου λειτουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και «φυσικά, τα φάρμακα αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των υγειονομικών μονάδων που καταρρέουν οικονομικά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Και πας

  λ.χ. στο Λαϊκό κι ο Διευθυντής κι ο χειρουργός που αναλαμβάνει την ανακουφιστική επέμβαση ζητάνε φακελάκια μέχρι και για να αλλάξουν γαζα. Αλλά ποτε δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Τι να πω εδώ παππας εκεί παππας που ναι ο πα

 2. avatar Parathinalos

  Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουν Φαρμακεία σε ένα χώρο, σε ΟΛΑ τα Νοσ/μεια της Χώρας ???? Δεν είναι Πυρηνική Φυσική, απλά Λογική είναι.

 3. avatar fire40

  Αν δεν μας πουν που διανύουν 500 χλμ. είναι εγκάθετοι και ψεύτες!

  1. avatar Μ.

   Δεν ξέρω αν διανύουν ακριβώς 500 χιλιόμετρα κάποιοι ασθενείς αλλα ξέρω προσωπικά τι απίστευτη ταλαιπωρία υφιστάμεθα πχ αν ο γιατρός ξεχάσει να σου δώσει την αναλογη βεβαίωση για το φάρμακο, ή δεν μπει μια σφραγίδα.
   Οι ουρές στα φαρμακεία αυτά,που αν πας κάποτε στις 10 πμ γιατί φροντίζεις τον άνθρωπο σου τελειώνουν οι αριθμοί που εξυπηρετούνται, ειναι εξοντωτικές!
   Μπορώ να πω και αλλα, αλλα ας το αφήσουμε...
   Να μην σου τύχει και βρεθείς στην ανάγκη τους.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει