Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, περίπου εκατό επιβάτες κρουαζιερόπλοιου στη Βαλτική και άλλοι 20 στο «Κουίν Μαίρη ΙΙ» εμφάνισαν σοβαρά σημάδια γαστρεντερίτιδας. Πριν καλά – καλά μπει ο νέος χρόνος, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει μόνο στη Βρετανία το ένα εκατομμύριο (!) και οι επιδημιολόγοι κάνουν πλέον λόγο για μια από τις πιο μεταδοτικές επιδημίες των τελευταίων ετών.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές δεν αποκλείουν εξάπλωση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του υπεύθυνου ιού. Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό νοροϊό (Norovirus), ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετό και διάρροια που επιμένουν.
Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν πληγεί περισσότερο από τον νοροϊό, ενώ κρούσματα εμφανίστηκαν ακόμη και στην Αυστραλία, παρά τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Ο νοροιός που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα πανδημία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού ή με απευθείας μετάδοση από άτομο σε άτομο, από τα σταγονίδια που προέρχονται από έμετο.

Συνήθεις χώροι εμφάνισης έξαρσης κρουσμάτων αποτελούν τα εστιατόρια και οι μονάδες τροφοδοσίας, γηροκομεία, σχολεία και τουριστικές εγκαταστάσεις ή κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: healthpress.gr