Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια συσκευή που είχε αρχικά σχεδιαστεί για την πρόληψη της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί επίσης να «θεραπεύσει» το ροχαλητό. Η συσκευή, που μοιάζει με βηματοδότη καρδιάς, στέλνει ηλεκτρικά σήματα στους μυς της γλώσσας, τα οποία, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, απαλλάσσουν από το ροχαλητό.

Ο νευροδιεγέρτης, ο οποίος είναι λίγο μικρότερος από ένα σπιρτόκουτο, εμφυτεύεται κάτω από την κλείδα. Από εκεί, ένα λεπτό καλώδιο καταλήγει πλευρικά στη στοματική κοιλότητα, μετρώντας τις κινήσεις του διαφράγματος και παρακολουθώντας την αναπνευστική συχνότητα. Κατά τη συστολή του διαφράγματος ο βηματοδότης στέλνει ένα ασθενές ηλεκτρικό ερέθισμα στο υπογλώσσιο νεύρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γλώσσα, μέσα από ένα δεύτερο καλώδιο. Αυτό το νεύρο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις κινήσεις της γλώσσας που μπορεί να εμποδίζουν την τραχεία στη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας υπνική άπνοια αλλά και θορυβώδες ροχαλητό.

Ο νευροδιεγέρτης του υπογλώσσιου νεύρου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και την καταπολέμηση του ροχαλητού, καθώς, σε αντίθεση με την προηγούμενη θεραπεία (ειδική αναπνευστική μάσκα), η νυχτερινή κινητικότητα των ασθενών δεν περιορίζεται. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πάσχων είναι να ενεργοποιήσει τον βηματοδότη με ένα τηλεχειριστήριο, λίγο πριν πέσει για ύπνο, και θα είναι σίγουρος ότι θα αναπνέει φυσιολογικά, χωρίς να ροχαλίζει.

Πηγή: cosmedic.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber