Ενόψει της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της πολυήμερης κινητοποίησης των φαρμακοποιών, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο που δέχεται το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γεννάται ζήτημα με τις συνταγές οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και για τις οποίες έχει παρέλθει το εκ του νόμου οριζόμενο πενθήμερο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σας γνωστοποιούμε εγκύκλιο εκδοθείσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ δυνάμει της οποίας όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους.

Η απόφαση αυτή ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης στα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη αυτής.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύουν, όπως ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά την αδυναμία ορθής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να αποφευχθεί η εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και των γιατρών, οι οποίοι καλούνται να συνταγογραφήσουν να επανεκδώσουν την ίδια συνταγή, διαδικασία η οποία είναι απίστευτα χρονοβόρα.

Συγχρόνως ο ΙΣΑ θα πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα εγκύκλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ να συμπεριληφθούν άμεσα σε σχετική Υπουργική Απόφαση.