Ο εγκέφαλος των γυναικών που είναι πιο αγχώδεις, «χτυπάει κόκκινο» ακόμα και όταν διεκπεραιώνουν την πιο εύκολη δραστηριότητα, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη που έκαναν ερευνητές του Μίτσιγκαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο δρα Τζέισον Μόουζερ, θέλησαν να μάθουν γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να εκδηλώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή.

Έτσι, κατέγραψαν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο 79 φοιτητριών και 70 φοιτητών την ώρα που έκαναν την εξής απλή άσκηση. Κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το μεσαίο γράμμα σε μια σειρά πέντε συνολικά γραμμάτων. Στις πιο απλές σειρές, όλα τα γράμματα ήταν ίδια, ενώ στις πιο δύσκολες το μεσαίο ήταν διαφορετικό. Στη συνέχεια αγόρια και κορίτσια συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του επιπέδου του άγχους τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι φοιτήτριες που είχαν εντονότερο άγχος είχαν και πιο έντονη δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος απ’ ό,τι οι πιο ψύχραιμες συνομήλικές τους. Αντιθέτως, στους αγχώδεις φοιτητές δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο.

Όσον αφορά την δυσκολία των ασκήσεων, στις εύκολες εκδοχές οι αγχώδεις άντρες και γυναίκες απέδωσαν το ίδιο, αλλά στις πιο δύσκολες οι αγχώδεις γυναίκες απέδωσαν χειρότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το άγχος τους τις εμπόδιζε να λειτουργήσουν, είπε ο δρ Μόουζερ.

Όπως εξήγησε ο δρ Μόουζερ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος των αγχωμένων γυναικών αναγκάζεται να λειτουργεί πιο εντατικά ό,τι κι αν κάνουν, επειδή έχουν σκέψεις και ανησυχίες που αποσπούν την προσοχή τους.

Όταν όμως ο εγκέφαλος δουλεύει διαρκώς «υπερωρίες», το επακόλουθο είναι να εξαντλείται, με συνέπεια να μην αποδίδουν καλά οι γυναίκες σε όσα πρέπει να κάνουν.

Στόχος των ερευνητών είναι να εξετάσουν εάν η υπερλειτουργία του εγκεφάλου οφείλεται στην επίδραση της κύριας ορμόνης του γυναικείου φύλου, των οιστρογόνων.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Ψυχοφυσιολογίας» και οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πόρισμα τους μπορεί να συμβάλλει στην αναγνώριση και τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών.