Αλλάζουν όλα στις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία του ΕΟΠΥΥ

Μόνο με παραπομπή του οικογενειακού γιατρού η πρόσβαση


ΕΛΛΑΔΑ
11:38
16/04/2018
Αλλάζουν όλα στις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία του ΕΟΠΥΥ
18
loading

Μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό θα γίνεται πλέον η πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Το νέο σύστημα παραπομπών, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή όταν ενταχθούν σε αυτό όλες οι δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει προκαλέσει την αντίδραση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών. Μέχρι να γίνει η ένταξη όλων των μονάδων ο προγραμματισμός θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.

Όπως αναφέρει  η απόφαση «ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την "κυκλοφορία" του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».

Όπως ορίζεται στην απόφαση, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα.

Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

«Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή» αναφέρεται στην απόφαση.

Αντιδρούν οι γιατροί

Εμπόδια στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

«Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας)», αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Προσθέτει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Δυσαρέσκεια από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Την έντονη δυσαρέσκειά του, για την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία καταργείται, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό να απαντηθούν σειρά από επείγοντα - όπως αναφέρει -ερωτήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαφωνεί με την υπουργική απόφαση υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα  των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και  των  συμβεβλημένων  ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» .

Ο ιατρικός κόσμος, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, « είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων».

Ο ΙΣΑ κατηγορεί για προχειρότητα το υπουργείο Υγείας, που όπως αναφέρει «δεν έχει κατορθώσει ακόμα να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών και επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή».

Συμπληρώνει επίσης πως υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας», αναφέρει σε δήλωση του πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του ζητά επίσης να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν. Τέλος, εκτιμά «ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Δημητρα Αργος

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι καταργείται η ελεύθερη επιλογή γιατρού που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ασθενούς .Το επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο οικογενειακός γιατρός γίνεται πλοηγός όπως αναφέρει η ΥΑ . Αντί δηλ. να παρέχει υπηρεσίες που έχουν σχέση με την πρόληψη την αγωγή υγείας την διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς την διαχείρηση των χρόνιων νοσημάτων μετατρέπεται σε τροχονόμο γιατί έτσι τον θέλει το ...σύστημα.

 2. avatar Κώστας Τ

  Ο οικογενειακός ιατρός από ποιον θα πληρώνεται; Ο οικογενειακός γιατρός εάν κάνει λάθος στη διάγνωση, τι γίνετε μετά; Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει ή δεν μπορεί να εξηπηρετησει, τι θα κάνει ο ασθενής; Από το μωρό έως τον παππού θα είναι ένας γιατρός; Θα μπορώ να εξηπηρετησει χωρίς ραντεβού, άμεσα;

 3. avatar Άραγε….

  Πόση δυναμική μπορεί να έχει ο εκάστοτε οικογενειακός γιατρός....
  Σαν διαδήλωση θα είναι το σαλονακι του....θα νομίζουν ότι μπουκαρε κανένας ρουβικωνας....
  Και όσοι είπαν να μην αφοριζουμε τις αλλαγές στο σύστημα υγείας....
  Τους είδαμε τους οικογενειακούς γιατρούς πρίν το νεο σύστημα... είναι σαν το τζάκποτ...

 4. avatar Soulis 1967

  Ελλάς Συριζοανελ σε όλο τους το μεγαλείο!!Ο ψευτοΑλεξης είχε πει όταν εγκαίνιασε το πολυδύναμο τμήμα στο δήμο Φυλής ότι ο σταθμός του προαστιακού στο Ζεφύρι θα λειτουργήσει στις 10 Μαρτίου αλλά ξέχασε να μας πει πιάνου έτους θα γίνει ΑΥΤΟ!!!!!

 5. avatar Βασίλειος ο Β’

  Πρέπει να βγει ένα νομοσχέδιο που να καταργεί το Σύριζα.

 6. avatar Τέρας

  ΘΑ...ΘΑ....ΘΑ....Αποτελει και αυτο αλλη
  μια προσωπικη δεσμευση ;

 7. avatar Μ.

  Δηλαδή ένας πνευμονολογικος ασθενής, που μετά βίας περπατά απο την δύσπνοια, θα πρέπει πρώτα να πάει στον GP για να παραπεμφθεί στον πνευμονολόγο του;
  Δηλαδή θα τον ξεκάνουν μέχρι να φθάσει στον ειδικό γιατρό;

 8. avatar Πεπη

  Που πάμε στο [....] πάμε

 9. avatar Δημα

  Υπουργός. Μα. Και. Ηλ. Πήγα τα δοκιμάσουν θα φύγετε νύχτα

  Κλ

 10. avatar Κώστας Χ.

  ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΤΟ ΣΑΝ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΜΛΚ ΤΟΥΣ !

  1. avatar χχχ

   Για τα κατοικιαδια θα επρεπε να σας λιωσουν στους φορους βλαχοτρεντηδες που μαζεψατε ολοι από 2-3 κοπρους.

 11. avatar Δημοκρατία

  Ο Κουμουνισμός του Σύριζα έγινε πιο χούντα και από τη χούντα. Σε αυτή τη ζωή και σε αυτή τη χώρα, οι μόνοι που επιβιώνουν είναι οι πλούσιοι. Τα νοσοκομεία είναι για τις ανάγκες των πλουσίων,που μπορούν να πληρώσουν όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά κ τα φακελάκια. Όλοι οι υπόλοιποι πεθαίνουν στη ψάθα σαν ανύπαρκτη!!!

 12. avatar Έλεος.

  Οι συμπολίτες μας θα πεθαίνουν πηγαίνοντας από τον έναν γιατρό στον άλλον.

 13. avatar Εαν δε κριθεί αυτό αντισυνταγματικό….

  Πόσες φορές έχουμε πάει σε γιατρό του ΕΟΠΠΥ και τον έχουμε χιλιοπαρακαλέσει για τα αυτονόητα. Αν δηλαδή εμείς πέσουμε σε έναν "κακό" (ο καθένας ας το ερμηνεύσεις όπως θέλει) ο οποίος πχ αρνείται να μας παραπέμψει κάπου ή με μέθοδο ψυχολιγικού πολέμου μας αποφεύγει και δεν μας φέρεται καλά...αυτόματα αποκοβόμαστε από όλο το σύστημα υγείας....Ενώ τώρα λέμε αυτός είναι καλός γιατρός και πάμε όλοι πχ στον τάδε Καρδιολόγο στον ΕΟΠΥ της τάδε περιοχής ενώ μπορεί να υπάρχει άλλος γιατρός στον οποίο να μην πατά κανείς. Εμένα η πρόσβαση μου στη δημόσια δωρεάν υγεία θα εξαρτάται από το "σε τι οικογενειακό γιατρό θα πέσω?" Ας πούμε ότι ο οικογενειακός γιατρός είναι της παλιάς σχοήλής και του πάμε ένα παιδί 2,5 χρονών που δε μιλά, ο παιδίατρος δεν πιστεύει σε αυτισμούς και τα λοιπά ...Τότε τι θα γινόταν το παιδί με ειδικές ανάγκες θα έχανε την πρόσβαση στον αναπτυξιολόγο? Η θα πρέπει εμείς να τρέχουμε να κάνουμε καταγγελίες στον οικογενειακό γιατρό? Πολύ πρόχειρο και προβληματικό και κατά τη γνώμη ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

  1. avatar Κυριλος

   Τα θέματα που βαζετε είναι ουσιαστικά ..όμως το γεγονος πως μπορειτε να αξιολογειτε τον οικογ. Ιατρό σας (και με αυτό τον τροπο να επηρρεαζετε πχ το μισθό ,την ίδια τη σύμβαση του με το συστημα παρακινώντας τον σε πραγματική εγρήγορση αποτελεί αντίβαρο σε πιθανό χαμηλό επαγγελματικό επίπεδο του ιατρου) τελοςψυοαρχει το δικαίωμα επιλογής αλλου οικογενειακού ιατρού ..όπως σχολιάζει και άλλος φίλος πιο πάνω (ακουγαμε που είναι ο καλός καρδιολόγος ..από που άκουγαν όμως? Απο ασφαλισμένους ..οπότε και τώρα το οτι έχετε "δύναμη " να αξιολογειτε τον ιατρο σας είναι πολύ θετικό . Τέλος το γεγονος οτι μέσω αυτου επιχειρήται για πρώτη φορά η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς πράγμα σπουδαιότατο για την ποιοτική φροντιδα μα και για την διαχείριση ορθη καταγραφη του Εθνικού Μητρώου Ασθενειών (registries) και αρα και την στοχευμενη χάραξη πολιτικών υγειας,πρόληψης,παρέμβασης ..

 14. avatar Nemesis

  Τηλεφωνικη επικοινωνία ηλικιωμένων με το ΕΣΥ.
  - Ναι γεια σας 166 εκεί? Ο ηλικιωμένος σύζυγος μου αισθάνεται ένα σφίξιμο στο στήθος.
  - έχετε παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό για τη μεταφορά?
  - καλά άστο θα πάρω το "χρυσό φτυάρι" κατευθιαν.

  1. avatar Κυριλος

   Για το σχόλιο με το 166 απλως φιλτατη-ε Nemesis ,είναι επείγον περιστατικό οπότε δεν χρειαζεται παραπομπή..(μην βιαζεσαι να ειρωνευθεις κάτι χωρίς να διαβάσεις προσεκτικά) ..όπως κάθε συστημα διεθνώς έχει αδύναμα και δυνατά σημεία..

   1. avatar Anτ

    Θα αναγκαζόμαστε όλοι να παίρνουμε το 166 προκειμένου να αποφύγουμε όοοολη αυτή την διαδικασία...
    Ένας καρκινοπαθής που χρειάζεται να κάνει πολύ συχνά εισαγωγή να υποθέσουμε οτι θα πρέπει να υποστεί και όλη αυτή την ταλαιπωρία.
    Επίσης, να υποθέσουμε πως αυτό θα ισχύει μόνο για τους Έλληνες. Οι αλλοδαποί θα έχουν απευθείας πρόσβαση...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει