Το 61% όσων δοκιμάζουν τσιγάρο γίνονται καπνιστές

Αρκεί η αρχική εμπειρία για να γίνει μόνιμη η επιρροή


ΥΓΕΙΑ
10:08
10/01/2018
Το 61% όσων δοκιμάζουν τσιγάρο γίνονται καπνιστές
2
loading

Μια νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον οι τρεις στους πέντε (ποσοστό 61%) που δοκιμάζουν το πρώτο τσιγάρο τους γίνονται στη συνέχεια -έστω και προσωρινά- καθημερινοί καπνιστές.

Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι ο πειραματισμός με το τσιγάρο κατά την εφηβεία, αποτελεί τον προθάλαμο για το μόνιμο κάπνισμα. Όσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες ένας έφηβος να δοκιμάσει τσιγάρο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει κανονικός καπνιστής σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Χάγιεκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καπνίσματος «Nicotine & Tobacco Research», ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες χώρες για πάνω από 215.000 άτομα, που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια.

«Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται από ένα τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων ότι αρκεί μια αρχική εμπειρία για να ασκήσουν τα τσιγάρα στη συνέχεια τη μόνιμη επιρροή τους» δήλωσε ο Χάγιεκ.

«Όπως στην ανάπτυξη κάθε εθιστικής συμπεριφοράς, το πέρασμα από τον πειραματισμό στην καθημερινή πρακτική αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί ότι αυτό που ήταν μια απλή διασκέδαση, έγινε πια επιτακτική ανάγκη. Βρήκαμε ότι το ποσοστό των καπνιστών της πρώτης φοράς που γίνονται καθημερινοί καπνιστές, είναι απρόσμενα μεγάλο, πράγμα που δείχνει τη σημασία να αποτρέψουμε τον πειραματισμό με τα τσιγάρα» προσέθεσε.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, πολύ λίγοι νέοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, γίνονται καθημερινοί χρήστες (ατμιστές), παρόλο που και αυτό περιέχει νικοτίνη. «Προφανώς όλη η ιστορία δεν είναι η παρουσία της νικοτίνης» επεσήμανε ο Χάγιεκ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΓΡΝΑΝΕ ΠΡΟΩΡΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

    ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΌΝΩΝ ! Η ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΆΘΗ ΕΣΤΙΑ ΣΕ ΑΛΛΆ ΟΡΓΑΝΑ ! ΤΟ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΕΊΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ Η...Ν

    1. avatar οι αλκοολικοί είναι δολοφόνοι

      Εσύ πιές το τσιπουράκι σου πανέξυπνε. Αν δεν ενοχλεί τον διπλανό του, δικαίωμα του να κάνει ότι θέλει ο καθένας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει