Η κάνναβη «όπλο» κατά της γήρανσης του εγκεφάλου

Τι έδειξαν τα πρώτα πειράματα στα ποντίκια - Στο τέλος του 2017 αναμένεται δοκιμή στους ανθρώπους


ΥΓΕΙΑ
12:06
09/05/2017
Η κάνναβη «όπλο» κατά της γήρανσης του εγκεφάλου
2
loading

Φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου και την εκφύλιση της μνήμης έβαλε στα ποντίκια η χορήγηση κάνναβης σε μικρές καθημερινές δόσεις.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν διατεθειμένοι να το ψάξουν, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι ακόμη και για τη θεραπεία της άνοιας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Τζίμερ, έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εγκέφαλος των γερασμένων ζώων ηλικίας 1,5-2 ετών ξανάνιωσε -σαν να είχαν πια ηλικία μόνο δύο μηνών- μετά από την χορήγηση επί ένα μήνα χαμηλής δοσολογίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης. Όπως έδειξαν τα σχετικά τεστ μάθησης και μνήμης τα πειραματόζωα είχαν πλέον νεανικές επιδόσεις.

Επιπλέον η THC αύξησε τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στον ιππόκαμπο, στην περιοχή που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη. Τα οφέλη διήρκεσαν επί εβδομάδες και κανένα ζώο δεν εμφάνισε τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού.

«Η θεραπεία αναστρέφει πλήρως την απώλεια απόδοσης των γερασμένων ζώων. Είναι σαν η θεραπεία με THC να γύρισε πίσω το μοριακό ρολόι», δήλωσε ο Τσίμερ.

Η χρήση της κάνναβης ως ναρκωτικού συνήθως μειώνει την ικανότητα των νέων ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να προσέχουν. Όμως, σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι σε πολύ χαμηλές αλλά συνεχείς δόσεις, μπορεί να επέρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Oι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017 μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να ελέγξουν κατά πόσο η THC μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, αν ναι, από ποια ηλικία η χορήγησή της θα ήταν πιο ευεργετική. Τελικά, κατά τον Τσίμερ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σπρέι για τη χορήγηση της THC. Η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται ήδη περιορισμένα για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η ανακούφιση του πόνου σε χρονίως πάσχοντες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Γκιοζης Καρας

    Ειναι θαυματουργο εναντιον της καθημερινοτητας
    και ειδικα της πραγματικοτητας...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει