Είναι μια σπάνια περίπτωση κύησης και μάλιστα η μοναδική στην Ελλάδα! Η πρωτοποριακή για τα ιατρικά χρονικά περίπτωση τρίδυμης κύησης που προέρχεται από υπογόνιμο άνδρα με σύνδρομο Klinefelter, που οδήγησε στη γέννηση τριών υγιών νεογνών κοριτσιών, χθες 3 Αυγούστου, σε κεντρικό μαιευτήριο της Αθήνας. Τα τρίδυμα κορίτσια γεννήθηκαν μετά από καισαρική τομή και έχουν βάρος 1.800, 1.900 και 1.650 γραμμάρια αντίστοιχα.

Πρόκειται για σπάνια περίπτωση αφού το Σύνδρομο Klinefelter (τρισωμία ΧΧΨ) που παρουσιάζεται 1 στις 1000 γεννήσεις – χαρακτηρίζεται από αζωοσπερμία ή ολιγοασθενοσπερμία.

Όπως δήλωσε ο γυναικολόγος Ηλίας Γάτος, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, Επιστημονικό Διευθυντή της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO medical center: «η απόκτηση των τριδύμων κοριτσιών αποτελεί ένα σπάνιο περιστατικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, δεδομένου ότι τα άτομα με το σύνδρομο Klinefelter έχουν ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν γονείς. Καταφέραμε όμως χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση και φυσικά στις κατάλληλες τεχνικές που εφαρμόσαμε – μικρογονιμοποίηση και προεμφυτευτική διάγνωση – να πετύχουμε κύηση, εξαλείφοντας τον κίνδυνο χρωματοσωμιακών γενετικών ανωμαλιών».

Η τεχνική της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD/PGS Preimplantation Genetic Diagnosis/Screening) θεωρείται πλέον απαραίτητη σε κάθε εξωσωματική γονιμοποίηση στα ζευγάρια που φέρουν κάποια χρωματοσωμιακή ανωμαλία. Στο βιολογικό εργαστήριο της Μονάδας emBIO τα έμβρυα που αποκτήθηκαν μέσω της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF-ICSI-TESA), ελέγχθηκαν σχολαστικά για χρωματοσωμιακές ανωμαλίες (σύνδρομο Klinefelter κ.ά) και από αυτά εμφυτεύτηκαν στη μήτρα μόνο τα γενετικά υγιή έμβρυα με αποτέλεσμα τη γέννηση των τριών υγιών κοριτσιών.

Τι είναι το «Σύνδρομο Klinefelter»;
Το σύνδρομο Klinefelter είναι αποτέλεσμα χρωματοσωμιακής ανωμαλίας στο χρωμόσωμα 23. Αποτελεί την αιτία διαταραχών αρρένων και θηλέων ορμονών κατασκευής οργάνων στα άτομα που φέρουν τη διαταραχή αλλά και νοητικής υστέρησης. Το σύνδρομο Klinefelter περιγράφηκε πρώτα το 1942 από τον H. F. Klinefelter, από τον οποίο πήρε το όνομά του. Επίσης, ονομάζεται “δυσγενεσία των σπερματικών σωληναρίων”. Οι άνδρες με το σύνδρομο Klinefelter φέρουν στο γονιδίωμά τους ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ. Ενώ δηλαδή η φυσιολογική αναλογία για τους άνδρες είναι ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ για τους συγκεκριμένους τα αρσενικά και θηλυκά γονίδια διαμορφώνονται ως εξής: ΧΧΥ. Το βασικό αποτέλεσμα αυτής της γονιδιακής διαταραχής είναι η υπογονιμότητα.