Οι χρήσεις του άνθρακα είναι πολλές και γνωστές και σε αυτές τελευταία προστέθηκε και η χρήση του ως «μυστικό» για τέλειο δέρμα. Ωστόσο η τελευταία τάση, που θέλει το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται με ενεργό άνθρακα φαίνεται πως είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο φαίνεται.

Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από blogger και vlogger για τη λεύκανση των δοντιών. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι φυσικές του ιδιότητες «παρασύρουν» λεκέδες στα δόντια από καφέ, τσάι, κρασί αλλά και την οδοντική πλάκα και τα αφαιρούν μια και καλή.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Στοματικής Υγιεινής της Βρετανίας Dr Nigel Carter, ωστόσο, προειδοποιεί μιλώντας στην εφημερίδα Independent πως αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη. «Δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη πως όντως λειτουργεί ως λευκαντικό δοντιών», τονίζει. «Κάθε φημολογούμενη αποτελεσματικότητά του συνδέεται μάλλον με την τάση του να λειαίνει τα δόντια, απομακρύνοντας επιφανειακούς λεκέδες. Ωστόσο με τη χρήση του κινδυνεύει κανείς να αφαιρέσει και το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τη φθορά τους και τελικά πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στα δόντια όσο και στα ούλα», λέει.

teeth1 teeth2 teeth3