Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ειδικά στις φτωχότερες, όπου περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν σε μικρότερες ηλικίες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα για τις ασθένειες.

Οι ερευνητές του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα καρκίνου του μαστού υπερδιπλασιάστηκαν σε όλο τον κόσμο μέσα σε τρεις δεκαετίες.
Από 641.000 κρούσματα το 1980 έφθασαν τα 1,6 εκατ. το 2010, ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού αυξήθηκαν από 250.000 ετησίως σε 425.000 ετησίως, αύξηση με βραδύτερους ρυθμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο προληπτικός έλεγχος και τα θεραπευτικά προγράμματα, κοινά στις πλουσιότερες χώρες σήμερα, έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκε από 378.000 κρούσματα το 1980 σε 454.000 το 2010 και οι θάνατοι από την ίδια μορφή καρκίνου αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

«Οι γυναίκες σε χώρες με υψηλό εισόδημα όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία επωφελούνται από τις έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις, τις φαρμακευτικές αγωγές και τα εμβόλια», δήλωσε ο Ραφαέλ Λοτζάνο, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο IHME, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Παρατηρούμε ότι το βάρος (των κρουσμάτων) καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετατοπίζεται στις χαμηλού εισοδήματος χώρες στην Αφρική και την Ασία».

Όπως είπε, αυτή είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της αυξανόμενης απειλής των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ή χρόνιων παθήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Όλοι μιλούσαν για αυτή την απειλή. Τώρα η τάση διαφαίνεται ξεκάθαρα», σχολίασε.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι από το 1980 τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκαν κυρίως στη νότια και ανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, αλλά μειώθηκαν σημαντικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ειδικά σε εκείνες όπου ο διαγνωστικός έλεγχος είναι ευρέως διαδεδομένος.

Ωστόσο, η ασθένεια υπήρξε η αιτία θανάτου 200.000 γυναικών παγκοσμίως μέσα στο 2010, εκ των οποίων οι 46.000 ζούσαν στις αναπτυσσόμενες χώρες και βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για έκκληση από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας προς τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες τον διαγνωστικό έλεγχο, την θεραπεία και την εκπαίδευση.

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν σε ανώτατο επίπεδο διάσκεψη για τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα, οι παθήσεις του πνεύμονα και ο διαβήτης, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Αν περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια, αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις οικογένειες και στις κοινωνίες που ήδη πλήττονται από τα υψηλά ποσοστά μολυσματικών ασθενειών και παιδικής θνησιμότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μοχάμεντ Φορουζανφάρ του IHME.

Τα διαγνωστικά προγράμματα για το καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σχεδιασμένα για να εντοπίζουν τον καρκίνο έγκαιρα και να μεγιστοποιούν έτσι την πιθανότητα αποτελεσματικής θεραπείας, εφαρμόζονται εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές πλούσιες χώρες.

Πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού είναι επίσης διαθέσιμες στις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πιο πρόσφατα, εγκαινιάστηκαν τα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης με τη χρήση νέων εμβολίων των φαρμακοβιομηχανιών Merck και GlaxoSmithKline για την προστασία των κοριτσιών από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) που ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα των προνομιών αυτών στις πλούσιες χώρες, η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ το 1980 το 65% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού καταγράφονταν στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2010 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από το ήμισυ.

Σε κάποιες φτωχότερες χώρες σημειώθηκε αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του μαστού μεγαλύτερη του 7,5% τον χρόνο στη διάρκεια των 30 χρόνων που εξέτασε η έρευνα, υπερδιπλάσια του παγκόσμιου ρυθμού.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ υψηλότερος στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Συνολικά, το 76% των νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην υποσαχάρια Αφρική συναντάται το 22% των παγκοσμίων κρουσμάτων αυτής της μορφής καρκίνου.