Εσείς πήγατε καλοκαιρινές διακοπές ή ακόμα ετοιμάζετε βαλίτσες; Αν μόλις επιστρέψατε από τις καλοκαιρινές σας διακοπές και δυστυχώς εφαρμόσατε ακριβώς τα αντίθετα από όσα πρόκειται να αναφερθούν παρακάτω μην πανικοβάλεστε….με λίγη παραπάνω προσοχή στη διατροφή σας τα παραπάνω κιλά που φέρατε μαζί με τα souvenir από τις διακοπές σας θα γίνουν και πάλι παρελθόν.

Aν πάλι ακόμα δεν πήγατε διακοπές και τώρα είσαστε στην έξοδο από την πόρτα του σπιτιού σας, πιο κάτω αναφέρονται κάποιες έξυπνες συμβουλές έτσι ώστε να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα, τα υπέροχα νερά και τους καταπληκτικούς μεζέδες στα ουζερί πλάι στο κύμα χωρίς τύψεις και ενοχές για τις θερμίδες που ενδεχομένως καταναλώσατε.

Έχει τύχει να πάτε διακοπές και να μην αράξετε σε κάποιο παραθαλάσσιο ουζερί; Μπορείτε να σκεφτείτε πόσες ερωτικές εξομολογήσεις έχουν γίνει καθώς το ουζάκι ξαναγεμίζει το ποτήρι; Πόσες συζητήσεις πολιτικές, κοινωνικές, προσωπικές έχουν γίνει καθώς δοκιμάζουμε τηγανιτά καλαμαράκια, τηγανιτές πατάτες και ζεστό ολόφρεσκο ψωμί; Ασφαλώς όλα αυτά είναι σε όλους μας γνωστά. Τι θα λέγατε αν φέτος αποφασίζαμε να απολαύσουμε τις μέρες ξεγνοιασιάς μας μακριά από την πόλη με πιο λίγες θερμίδες; Όχι, μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δε θα στερηθείτε, απλά θα κάνουμε έξυπνες αλλά εξίσου νόστιμες επιλογές.

Οι πλούσιες ποικιλίες που συνοδεύουν το ουζάκι είναι απειλή για το βάρος μας. Πάντα το ούζο συνοδεύεται από τηγανιτούς μεζέδες ( κροκέτες, κεφτεδάκια, τηγανιά…), οι οποίοι είναι επιβαρυμένοι από επικίνδυνα λιπαρά και πολλές θερμίδες. Επίσης, η πιο χαρακτηριστική επιλογή σε ένα ουζερί είναι τα ψάρια, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, άρα και χαμηλά σε θερμίδες. Καλό θα ήταν να παραγγείλουμε ψητά ψάρια αντί για τηγανιτά.

 Αν τώρα κάτι τέτοιο είναι απίστευτα δύσκολο για σας, πάρτε μια μερίδα μπαρμπούνια τηγανιτά, που παρέχουν 251 θερμίδες.

Σε περίπτωση που λατρεύετε τα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ψάρια αυτά μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά είναι και πλούσια στα τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας ω-3 λιπαρά, άρα θα είναι προτιμότερο αντί να τα στερηθείτε, να τα καταναλώσετε ψητά.

Συνοψίζοντας:

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ:
Γαύρο τηγανιτό: 310 θερμίδες
Σαρδέλες με σάλτσα ντομάτας: 177 θερμίδες
Γαρίδες τηγανιτές: 218 θερμίδες
Καβουροσαλάτα: 180 θερμίδες
Καραβίδες τηγανιτές: 316 θερμίδες
Ξιφία σουβλάκι: 200 θερμίδες

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ:
Αθερίνα τηγανιτή: 400 θερμίδες
Σαρδέλα τηγανιτή: 551 θερμίδες
Γαριδοπίλαφο: 590 θερμίδες
Καβουροκεφτέδες: 270 θερμίδες
Στρείδια τηγανιτά: 368 θερμίδες
Ξιφία τηγανιτό: 350 θερμίδες

Τα μύδια και οι γαρίδες είναι μια επίσης συνηθισμένη επιλογή που συνοδεύει ευχάριστα το ουζάκι μας. Μία μερίδα γαρίδες βραστές παρέχει μόνο 100 θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι λιγότερη από 10%. Αντίθετα, μία μερίδα γαρίδες τηγανιτές παρέχει 240 θερμίδες, με περιεκτικότητά λίπους 45%. Όσον αφορά τα μύδια και τα στρείδια, η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι μεγάλη άρα και σε θερμίδες. Ειδικά όταν συνοδεύονται από ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες.
Μύδια βραστά: 133 θερμίδες.
Μύδια τηγανιτά: 250 θερμίδες.
Μύδια σαγανάκι: 465 θερμίδες.

Είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στα καλαμαράκια; Αν και τηγανιτά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και τυρί, τα οποία λόγω της γέμισης τους αποτελούν θερμιδικές βόμβες.
Καλαμαράκια ψητά: 75 θερμίδες.
Καλαμαράκια τηγανιτά: 198 θερμίδες.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 θερμίδες.

Όμως, τη σημερινή εποχή τα ουζερί εκτός από θαλασσινά εδέσματα, προσφέρουν και κρεατικά. Στην περίπτωση που η όρεξη σας τραβάει κρεατικές απολαύσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε τα αλλαντικά, και κυρίως το λουκάνικο, το οποίο αν και ψητό παρέχει 345 θερμίδες και το σπετζοφάι 596 θερμίδες. Μια πολύ υγιεινή επιλογή είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά, έτσι προτιμήστε σουβλάκι κοτόπουλο ή φιλέτο κοτόπουλο ψητό 130 θερμίδες.

Αν πάλι, το κοτόπουλο δεν καλύπτει τον ουρανίσκο σας, μπορείτε να παραγγείλετε μια ψητή μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα – αφαιρώντας το ορατό λίπος. Στην περίπτωση που επιλέξετε χοιρινή μπριζόλα, προτιμήστε ψαρονέφρι φιλέτο ή σουβλάκι.
Μοσχαρίσιο σουβλάκι: 226 θερμίδες
Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή: 230 θερμίδες
Χοιρινή μπριζόλα ψητή: 170 θερμίδες

Προκειμένου να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες, θα ήταν ωφέλιμο να αποφύγουμε τα μπιφτέκια ή τα τηγανιτά κεφτεδάκια και αυτό γιατί ο κιμάς που χρησιμοποιείται στα μπιφτέκια είναι συνήθως πλούσιος σε λιπαρά. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι με άπαχο κιμά μπορεί να δώσει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο μπιφτέκι με προσμείξεις και αρκετό λίπος μπορεί να δώσει ακόμα και 350 θερμίδες.

Όσον αφορά τη σαλάτα, αν και η επιλογή της χωριάτικης είναι η πιο κλασική, μια μαρουλοσαλάτα ή μια μερίδα χόρτα ή μια μερίδα κολοκυθάκια βραστά με 1 κουταλιά λάδι και λεμόνι ή βαλσάμικο ξύδι, θα ήταν λιγότερο θερμιδογόνο σε σχέση με μια χωριάτικη ( 2 ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, 2 κουταλιές λάδι, τυρί φέτα, 2-3 ελιές και κρεμμύδι ), η οποία παρέχει 465 θερμίδες και αν συνοδευτεί και με ψωμί μπορεί να φτάσει άνετα στις 600 θερμίδες.

Ένα επίσης λατρεμένο πιάτο για τους περισσότερους από εμάς είναι οι τηγανιτές πατάτες, οι οποίες παρέχουν 236 θερμίδες και οι οποίες είναι εντελώς περιττές σαν ορεκτικό γιατί το κυρίως πιάτο σίγουρα θα συνοδεύεται από αυτές. Γενικά, στην έξοδο μας σε ουζερί θα ήταν απίστευτα ωφέλιμο για τη σιλουέτα μας, να αποφύγουμε το περιττό άμυλο.

Βέβαια, τελευταίο και καλύτερο αφήσαμε το ουζάκι……έξοδος σε ουζερί χωρίς ουζάκι δεν νομίζω ότι αξίζει….Το ούζο το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε χάρη στους Mικρασιάτες πρόσφυγες αποσταγματοποιούς. Ιδιαίτερες πατρίδες του θεωρούνται η Λέσβος και η Χίος, αλλά μακροχρόνια παράδοση έχει η Βόρεια Ελλάδα.

 Αν και υπάρχουν πολλές συνταγές – εξού και τα ούζα με διαφορετικό άρωμα και γεύση, τα βασικά συστατικά του είναι δύο, η αλκοόλη και οι αρωματικοί πόροι. Το ουζάκι πίνεται με πάγο ή χωρίς, πριν ή μετά το φαγητό και πάντα συνοδευόμενο από μεζέδες. Ένα ποτηράκι ούζο παρέχει 120 – 150 θερμίδες. Η θερμιδική του διαφορά εξαρτάται από τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος του, όσο υψηλότεροι είναι οι βαθμοί τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ένα ποτηράκι ούζο στις καλοκαιρινές μας εξόδους μόνο ωφέλιμο θα ήταν για τη σιλουέτα μας.

Μετά από όλα όσα αναφέραμε, πιστεύω πως τελικά συμφωνείτε ότι οι διακοπές, η απόλαυση μιας εξόδου και οι λίγες θερμίδες μπορούν τελικά να συμβαδίσουν… Ας θέσουμε λοιπόν μια πρόκληση φέτος ο καθένας μας ξεχωριστά… Όχι φέτος περιττά κιλά μετά το τέλος των διακοπών μας… αν πάλι δεν τα καταφέρουμε… η προσπάθεια αρκεί… Καλή διασκέδαση!

Πηγή: diatrofi.gr