Ωφέλιμη για τους ασθενείς με πρώιμου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί ν’ αποδειχθεί η εισπνεόμενη ινσουλίνη, αφού σύμφωνα με στοιχεία βελτιώνει τη μνήμη.

Συγκεκριμένα, η δρ Σουζαν Κραφτ στο Σύστημα Φροντίδας Υγείας Βετεράνων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξηγούν ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στον εγκέφαλο, ακόμη και στα πρωταρχικά στάδια. Η ινσουλίνη είναι σημαντική για την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και την λειτουργία του εγκεφάλου.Το ένα τρίτο λοιπόν των ασθενών που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας πήρε εικονικό σκεύασμα και τα άλλα δύο τρίτα πήραν διαφορετικές δόσεις ινσουλίνης που είχαν «φορτωθεί» σε νεφελοποιητή και οι εθελοντές τον χρησιμοποιούσαν δύο φορές την ημέρα για τέσσερις μήνες.

Οι ασθενείς που πήραν την χαμηλότερη δόση ινσουλίνης είχαν σημαντικές βελτιώσεις στις αρχικές μετρήσεις ως προς την σκέψη και τη μνήμη και σε τεστ για την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών διαδικασιών.

Οι 15 ασθενείς που πήραν ινσουλίνη με αντλία, επίσης παρατηρήθηκε βελτιωμένη μνήμη και βελτιώσει σε μετρήσεις βασικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.