Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο ιός Ζίκα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν δώσουν αίμα ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης, δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Υγείας, Μαριζόλ Τουρέν.

Ο Ζίκα, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στη βόρεια και τη νότια Αμερική, μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα κουνουπιών.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες.

«Όποιος έρχεται από μια ζώνη στην οποία υπάρχει ο Ζίκα δεν μπορεί να δώσει αίμα για 28 ημέρες», δήλωσε η Τουρέν σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Europe 1, το ειδησεογραφικό κανάλι iTele και την εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός συμβούλευσε επίσης τις εγκύους να ενημερώνουν τις αρχές αν έχουν ταξιδέψει σε κάποια από τις ζώνες αυτές.

Κρούσματα του Ζίκα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 30 χώρες αφότου ο ιός εμφανίσθηκε πέρυσι στην Αμερική, όπου συνδέθηκε με χιλιάδες γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Η Τουρέν δήλωσε πως 18 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε ταξιδιώτες στη γαλλική επικράτεια, όχι στην ηπειρωτική χώρα, αλλά σε κάποια από τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη στην Καραϊβική και η Γαλλική Γουιάνα που συνορεύει με τη Βραζιλία.