Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανακάλυψαν μια χρήση για το «μυρωδάτο πόδι»- την καταπολέμηση της θανατηφόρου ελονοσίας. Τώρα διατίθενται κεφάλαια για να υλοποιηθεί η εργασία τους.

Πώς η μυρωδιά των ποδιών έγινε πρώτος υποψήφιος για την πρόληψη της ελονοσίας;

Ο ολλανδός επιστήμονας, Dr. Bart Knols, ανακάλυψε ότι τα κουνούπια ελκύονταν από τη μυρωδιά του ποδιού όταν βρέθηκε σε σκοτεινό δωμάτιο κοιτάζοντας το γυμνό του πόδι για τσιμπήματα κουνουπιών, δήλωσε ο Dr. Fredros Okumu, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος στο Ifakara Health Institute της Τανζανίας.

Δεκαπέντε χρόνια πριν, οι ερευνητές δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τη γνώση, αλλά ο Okumu αναπαρήγαγε τη μυρωδιά χρησιμοποιώντας οκτώ χημικές ουσίες και τις τοποθέτησε σε παγίδα κουνουπιών όπου μπορούσαν να δηλητηριαστούν τα έντομα. Οι παγίδες προσέλκυσαν τετραπλάσιο αριθμό κουνουπιών σε σχέση με αυτόν που προσελκύει ο άνθρωπος και το δηλητήριο σκότωσε μέχρι το 95% αυτών.

Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερα από 220 εκατ. νέα περιστατικά ελονοσίας και σχεδόν 800.000 από τους ασθενείς πεθαίνουν, κυρίως παιδιά στις αφρικανικές χώρες.

Ο Okumu, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που εστιάζει στον έλεγχο των κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους. Πρόσθεσε ότι ο παγκόσμιος στόχος εξολόθρευσης της ελονοσίας δεν θα είναι εφικτός χωρίς τις νέες τεχνολογίες.

Ο ερευνητής έλαβε αρχική δωρεά 100.000 δολαρίων για την έρευνά του 2 χρόνια πριν και επιπλέον 775.000 δολάρια στη συνέχεια από το Bill and Melinda Gates Foundation και το Grand Challenges Canada, για τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας στις παγίδες, καθώς και την προσπάθεια να τις κάνει προσιτές στην τιμή.

Ο Okumu δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί το σωστό μέρος για να τοποθετηθούν οι παγίδες-πολύ κοντά θα προσέλκυαν τα κουνούπια κοντά σε ανθρώπους και θα τους εξέθεταν σε κίνδυνο τσιμπημάτων, αλλά πολύ μακριά θα ήταν άχρηστες οι συσκευές.

Οι υπάρχουσες παγίδες είναι ακριβά πρωτότυπα, αλλά ο Okumu ελπίζει να κατασκευάσει φτηνές παγίδες.

Πηγή: iatronet