Πρόγραμμα παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος

«Smoke Free Brain» από σήμερα στη Θεσσαλονίκη


ΥΓΕΙΑ
12:54
10/11/2015
Πρόγραμμα παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος
2
loading

Ένα νέο ερευνητικό έργο με το όνομα «Smoke Free Brain», που στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων και παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αρχίζει να υλοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία 12 φορέων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νέοι άνεργοι, οι ασθενείς με άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και οι πληθυσμοί των οικονομικά ασθενέστερων χωρών.

«Πρόκειται για μια διεπιστημονική μελέτη τριετούς διάρκειας που στοχεύει στην υλοποίηση και αξιολόγηση μιας σειράς παρεμβάσεων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, με σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα» εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ευρωπαϊκός Συντονιστής του Προγράμματος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτύσσονται νέα συστήματα και εφαρμογές σε κινητά και φορητές συσκευές, που στόχο θα έχουν μέσα από τη χρήση κοινωνικών μέσων και τεχνικών κοινωνικών δικτύων να προάγουν τη φυσική άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα προκειμένου να τονώσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Επίσης θα αναπτύσσονται και θα μελετώνται νέες, σύγχρονες πρακτικές παρεμβάσεων, όπως η μέθοδος της νευροανάδρασης.

Επιπλέον θα γίνει μια πολυδιάστατη αξιολόγηση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα διερευνηθούν οι επιπτώσεις των διαφημίσεων υπέρ αλλά και κατά του καπνίσματος, όπως και των συναισθημάτων που αυτές διεγείρουν σε καπνιστές και μη.

«Στο τέλος θα γίνει οικονομική αξιολόγηση όλων αυτών των πολιτικών παρέμβασης και επιδιώκεται ο σχεδιασμός ενός συνολικού πλάνου και πολιτικής υγείας για την τελική ενσωμάτωσή τους στα εθνικά προγράμματα αντιμετώπισης του καπνίσματος και ειδικότερα η δυνατότητα εφαρμογής τους σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες» πρόσθεσε ο κ. Μπαμίδης.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος είναι το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας, που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar SER 30

    ΡΕ ΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΦΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΕΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΧΛΕΣ . ΑΥΤΑ ΕΠΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΥ '' ΚΟΨΙΜΟ ΣΕ ΚΟΙΝΟ / ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ '' ΠΑΝΤΟΥ , ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΓΚΑΣΤΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ ΑΣΥΔΟΤΑ ΤΟΝ ΑΓΛΕΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΟΥΒΑΛΙ . ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ .

  2. avatar Πυλαρινός

    Τι πρόγραμμα παρεμβάσεων και τρίχες κατσαρές. Θέλεις να κόψεις το τσιγάρο; Δύο πραγματα χρειάζεσαι, απόφαση (να το κόψεις) και θέληση. Εγώ κάπνιζα 50 τσιγάρα την ημέρα και το έκοψα μαχαίρι για 16 χρόνια. Το ξανάρχισα για 5 χρόνια και το ξανάκοψα. Το ωραίο είναι ότι με ενοχλούν αυτοί που καπνίζουν γύρω μου. ΘΕΛΗΣΗ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει